Mita electorală și controlul alegerilor


interceptari-telefoniceVă spuneam, nu cu mult timp în urmă, să ne luăm floricele de porumb și să ne așezăm în fața televizoarelor, că reîncepe circul. Cel electoral, singurul care ne ține în priză și care odată la 4, 3 sau 2 ani, de când cu europarlamentarele astea, se acutizează brusc, căpătând accente tragi-comice.

Iată doar trei dintre evenimente, care au marcat ultimele zile de știri și care au legătură exclusivă cu alegerile din acest an. Deși cu adevărat important și ceea ce ne poate afecta pe zeci de ani de acum înainte este ce se întâmplă în Ucraina și Transnistria, ați văzut vreo analiză serioasă pe această temă – în afară de senzaționalismul știrilor cu bătăi și torturi? Nu, nici măcar pe TVR, cea care ar trebui să dea tonul pe astfel de evenimente. Așa că să revenim la Dâmbovița noastră cea plină de zoaie.

Mită electorală. Afirmând că va plăti jumătate din rata la bancă a românilor cu un venit mai mic de 1600 lei, Guvernul, în fapt îi scoate din încurcătură pe cămătarii care ne jefuiesc de ani de zile cu comisioanele lor ascunse, prefăcându-se în același timp că ajută populația săracă a României. Am să mă explic, cât mai simplu cu putință. Majoritatea creditelor au fost făcute în anii „buni”, 2004-2008. Puțini au înțeles atunci prea bine mecanismul, între timp l-am învățat cu toții: ratele din primii ani se duc aproape 90% în dobândă si foarte puțin în împrumutul propriu-zis, astfel încât acum, dacă ai avut un credit de 10.000 euro, după 6-7 ani, datorezi băncii vreo 9.000. Și tot așa, până dincolo de jumătatea creditului. Cine nu mă crede să se uite în scadențar. Așadar, plătind pe următorii doi ani jumătate din rată, care conține mai mult dobândă decât credit, Guvernul dă bani băncilor și nu sărăcimii care se va grăbi să se bucure de noua „facilitate”, diabolică, zic eu, fiindcă la împlinirea termenului bietul datornic va datora aceeași sumă.

Dacă din banii ăștia, cam un miliard de euro, Guvernul ar fi terminat autostrada până la Nădlac sau ar fi creat vreo 100.000 locuri de muncă, ne-ar fi crescut PIB-ul cu cel puțin 5%. Dar, pare mai simplu să scoți din pix o măsură care aparent dă ceva sărăcimii, electoratul de bază al USL și te pune bine cu bancherii, cei care finanțează cu generozitate clasa politică.

Controlul alegerilor. Serviciul de Transmisiuni Speciale (STS), este jucăria preferată a președintelui Băsescu. Prin intermediul acestui serviciu secret, care asigură confidenţialitatea şi protecţia comunicaţiilor pentru Parlament, Preşedinţie, Guvern, instituţiile din domeniul apărării şi ordinii publice, administraţia publică centrală şi locală, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Ministerul Public, Consiliul Superior al Magistraturii, Curtea de Conturi, Curtea Constituţională, președintele știe tot ce mișcă în sistem. Nu întâmplător Marcel Opriș, șeful instituției, a fost fidelizat de șeful statului cu trei stele de general în numai 6 ani. Profitând de tragicul accident aviatic din Apuseni, premierul poate pune abia acum în aplicare ceea ce și-a dorit din prima zi de guvernare, controlul asupra acestui serviciu și, implicit, atât încetarea interceptărilor asupra propriilor oameni cât mai ales controlul alegerilor, deoarece tocmai această instituție este cea care asigură legăturile protejate între toate birourile electorale județene și cel central.

Un partid pentru „aia mică”. După eșecul răsunător în încercarea de a prelua PDL, blonda de la Cotroceni, obișnuită cu miliardele de euro de la mega-ministerul înființat special pentru ea în guvernarea trecută, s-a trezit șomeră și groaznic de plictisită. Cum și fiica cea mică a președintelui risca „să rămâie fără coledzi, mă-nțeledzi”, că nu avea pe listele cui să meargă iar la Bruxelles și să ne facă de râs cu fiecare ieșire în public, hop și Partidul Mișcarea Populară. Anunțat cu surle și trâmbițe drept un partid nou, al celor curați, care nu au mai făcut politică, gata să reformeze tărișoara, formațiunea prezidențială și-a dat în stambă a doua zi după ce s-a înregistrat. Vreo 15 parlamentari și câțiva primari, toți pedeliști, s-au aliniat în grabă după fustele cucoanei, deși partidulețul avea un biet lider acolo, dar cine să-l mai bage în seamă?, gata să susțină, împotriva tuturor batjocurilor la care vor fi supuși, candidaturile a vreo 2-3 protejați prezidențiali și în special a lui EBA.

Să mai menționăm, așa în treacăt, că în timp ce unele partide răsar ca ciupercile înainte de alegeri, un altul este pe cale să dispară. Acum două zile, TVR1 emitea în plin telejurnal știrea falsă că grupul parlamentar al PPDD la Camera Deputaților s-ar fi desființat, după ce cu o lună în urmă dispăruse cel de la Senat. Liderul grupului a dezmințit categoric, afirmând că ar mai avea 24 membri, însă suntem deja prea hârșiți ca să nu înțelegem ce trebuie atunci când TVR-ul bagă șopârle. Cum parlamentarii partidului sunt și șefii organizațiilor județene, foarte curând cei peste trei mii de consilieri ai PPDD vor rămâne practic de capul lor, să facă pe mai departe fiecare ce-o ști. Construcții gen „Unirea Urziceni” care după ce și-au îndeplinit menirea, aducând patronului câteva milioane bune de euro, au fost desființate, pare că numai la noi pot să existe. Nu am auzit de vreo altă țară civilizată în care un partid de 15% în Parlament să dispară după doi ani de funcționare.
(text publicat in 05 02 14, în ediția tipărită a Monitorului de Botoșani http://www.monitorulbt.ro, secțiunea editorial)Categorii:Politica în cuvinte

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: