Transformatorul, ars definitiv și irevocabil


fenechiu

 Ponta – când s-a judecat dosarul la fond te-ai făcut de râs în fața Europei și a românilor, declarând că speri ca Fenechiu să fie achitat (atenție, nu nevinovat, chestie de nuanță). Și te-ai amestecat grosolan în treburile Justiției, luând apărarea unui infractor. Azi, Justiția ți-a dat peste bot definitiv și irevocabil.

Relu Fenechiu – Ministru în cel mai cinstit guvern, condus de Victor Ponta – a primit 5 ani cu executare în Dosarul Transformatorul la fond, sentință care a fost atacată cu recurs în completul de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Astăzi, s-a dat verdictul final: Transformatorul este trimis la ”odihnă” pentru 5 ani de închisoare cu executare.

De ce a fost acuzat Relu Fenechiu, unul dintre Miniștrii cabinetului Ponta pentru care MCV-ul a fost negativ? Potrivit procurorilor anticorupție, între 2002 si 2005, SISEE Moldova (Bacău), făcea achiziții publice pentru întreținerea rețelelor Filialei de Distribuție și Furnizare a Energiei Electrice Electrica Moldova. În această perioadă, SISEE Moldova ar fi cumpărat mai multe transformatoare și  întrerupătoare vechi, la preturi uriașe față de valoarea lor reala. Firmele care au vândut aceste transformatoare au fost SC La Rocca SRL, SC Tehnorom SRL, SC Fene Grup SA si SC Euro Plus SRL, toate fiind controlate de frații Fenechiu.

Procurorii menționează că acele achiziții ar fi fost făcute fără „sa se respecte prevederile legislației cu privire la achiziții, în condiții de favorizare a acestor firme de la care s-au cumpărat, la prețuri de produse noi, transformatoare și întrerupătoare uzate și vechi, fabricate în anii 1970-1980″. „Mai mult, 99,98% din produsele respective au rămas permanent în stocul SISEE Moldova, devenind, în final, achiziții de produse vechi, folosite, fără justificare economică, inutile și cauzatoare de prejudicii bugetului societății, făcute cu scopul de a favoriza firmele ce le livrau”, menționează DNA. Procurorii menționează că tranzacțiile dintre această instituție și firmele controlate de Fenechiu s-au făcut fie prin licitații fictive, aranjate de Ioan Turbatu, Ion Marghidan și Petru Andronache, fie fără niciun fel de licitație. „Astfel, în urma desfășurării unor proceduri de achiziție publică, cu caracter fictiv, cu complicitatea inculpaților Fenechiu Relu, Fenechiu Lucian si Damian Mihai Bogdan, a fost acceptată livrarea de produse pentru sistemul energetic necorespunzătoare calitativ, fiind vechi, uzate, de proveniență incertă, iar prețul de achiziție era aproximativ similar cu cel al unui produs nou. Prin exercitarea abuzivă a atribuțiilor de serviciu, respectiv realizarea de tranzacții fără proceduri de achiziție publică, sau prin «trucarea» unor proceduri de achiziție publică, intervenții pentru a plăti cu prioritate firmele din grupul «FENE», acceptarea livrării de produse vechi, uzate, ce au rămas pe stoc. Achizițiile au fost făcute fără nicio justificare economică, inutile, iar cei trei foști directori ai SISEE Moldova au favorizat firmele menționate”, se mai precizează în rechizitoriul DNA București.

Frate, mai pe scurt, în cadrul Dosarului „Transformatorul”, Relu Fenechiu a fost judecat pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată și continuată, fapte comise în perioada în care a fost acționar sau administrator la firmele SC Fene Grup SA, SC La Rocca SRL Iasi si SC Tehnorom SRL Iasi. El este acuzat că în perioada 2002-2005 ar fi cumpărat transformatoare produse în anii ’70 de la un bulibașa al rromilor din comuna Grajduri, Dragos Stănescu, care le strângea din toată țara la preț de fier vechi. Fenechiu le-a vopsit și le-a vândut la Electrica Moldova, unde participau și firme ale altui liberal, Cristian Adomniței. Pe lângă transformatoare din anii ’70-’80, revopsite, Relu Fenechiu mai vindea și întrerupătoare din anii ’60-’70. Prețurile pe care le-a cerut și care i-au fost date au fost similare cu ale produselor noi. Procurorii au stabilit un prejudiciu de aproximativ 7,5 milioane lei (1,8 milioane euro).

Astăzi s-a făcut dreptate și Relu Fenechiu a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare. Dincolo de actul de justiție – pentru care mă bucur, nu pot să mă întreb dacă acest tip de infracțiune nu este specifică doar suților de buzunare, doar unor oameni extrem de josnici, din cea mai joasă speță chiar și printre infractori? Cui poate să îi vină ideea să cumpere niște știfturi de la țigani (pardon rromi), să le vopsească și să le revândă statului pe preț de produs nou? Doar unui om de nimic.

Acest om de nimic a fost pus ministru de către Victor Ponta, a fost ales parlamentar de oamenii manipulați de Antena 3, a fost apărat de Primul Ministru chiar în fața europenilor sau a președintelui care i-au sugerat sau i-au zis dea dreptul să scape de miniștrii penali. Azi s-a făcut dreptate dar cât ne costă oare asta, câte decizii a dat acest infractor în calitatea pe care a avut-o ca Ministru și care vor avea efecte viitoare asupra economiei României?

 Categorii:Juridice

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: