CARITAS politic?


caritas

Opt consilieri prezidențiali pleacă de la Cotroceni și, se pare, vor candida la europarlamentare pe listele PMP (să nu uit, partidul celor care nu au mai făcut politică, cu democrație internă a alegerilor, cu democrație participativă, bla bla). Ca să înțelegeți cum văd eu plecarea asta, voi face o comparație cu Caritas-ul care a falimentat mii de români și ale căror prejudicii n-au fost recuperate nici azi.

Când a apărut nebunia cu Caritas-ul de la Cluj, au apărut o serie de copilași ai firmei mamă, ciuperci otrăvite cu sediul prin toate județele. Evident, o firmă care te făcea bogat peste noapte a apărut și la Iași, unde locuiam pe vremea aceea. Era o nebunie, cine nu a trăit atunci nu-și poate imagina ce febră a ”aurului” cuprinsese toată România. Nu era zi lăsată de la Dumnezeu să nu auzi că ”cunoștința cunoștinței mele” a luat de 16 ori suma și este bogat. Nu întrebai de ce naiba nu dădeai direct peste un câștigător ci întotdeauna aflai la mâna a IIIa despre unul care a dat lovitura. Era nebunie, te putea prinde flama foarte ușor, ajutat și de reclama grețoasă care se făcea la televiziune.

Firma din Iași care promitea că te va face bogat dacă le dai un leu, și-a făcut reclamă în ziarele locale, exclus să nu afli când se va deschide, la ce oră, cum te vei îmbogăți. Fiind mamă singură cu doi copii, m-am gândit de zece ori dacă să investesc sau nu. Nu mi se părea în regulă și nu-mi dădeam seama de unde naiba vin banii, mereu și mereu. Mă mai reținea și faptul că participasem ca elevă de liceu la un fel de Caritas al vederilor, în care trebuia să primesc vreo 300 și, deși mi-am făcut treaba, abia am primit vreo două.

Cu toate astea, parcă mă bătea gândul să merg să văd ce și cum. Cum anunțul din ziar îmi spunea că firma își deschide porțile, pentru prima dată, a doua zi dimineața la ora 7,00, m-am hotărât să mă duc de la 6,00 dimineața și, ca pe vremuri la lapte, să fiu în capul listei. Mi-am făcut calcule că orice s-ar întâmpla, dacă sunt cea mai prima de pe listă n-am cum să pierd. Măcar primii 50, după calculele mele, ar fi trebuit să câștige, până se rupea lanțul.  Nici nu mă gândeam că patronii sunt escroci.

Zis și făcut. A doua zi dimineață la ora 6,00, încă chioară de somn, m-am prezentat pe undeva pe lângă IRE, unde-și afla sediul Caritas-ul ieșean. Era o clădire cu un nivel – o casă,  cu un geam mic spre stradă în care am putut citi din nou anunțul de îmbogățire. Încă nu era nimeni, uraaa, aveam să fiu cap de listă. Nu aveam prea mulți bani, luasem doar economiile din meditațiile pe care le dădeam. În caz că le pierdeam, măcar nu aveam să murim de foame. Pe la șase și jumătate au început să apară și ceilalți doritori de avere nemuncită iar pe la șapte, când s-a deschis gemulețul prevăzut cu o mică tejghea în exterior, coada era deja foarte groasă, numărul ”investitorilor” depășea cu mult 100 așa că norocul era de partea mea.

O domnișoară repezită mă întreabă cât voiam să investesc și îmi  dă un formular pe care să îl completez. Dau să mă apuc de scris, dar mă bate un gând. Așa că mă opresc și o întreb pe duduie a câta voi fi pe listă. Îmi răspunde agitată că am poziția 67 și că voi primi o adeverință în acest sens. Mă apucă nervii, așa că încep să o întreb cum pot fi poziția 67 dacă asta este prima zi când firma s-a deschis iar eu sunt prima. Cred că am tonul din ce în ce mai ridicat când încep să o acuz de escrocherie așa că aude toată coada scandalul.

Credeți că a fost nevoie să explice duduia cine sunt cei de pe pozițiile 1-66? Nu, nici gând. Coada a fost cea care a sărit ca mușcată de fund în apărarea demoazelei. Indiferent cât am vrut să le explic că acolo este o șmecherie și că, dacă va câștiga cineva, vor fi cei care erau trecuți pe listă înainte de a se deschide firma, nu am fost crezută. Au sărit toți cu gura pe mine că ori am de gând să investesc, ori să mă car de acolo și să-i las în pace, că le răpesc timpul. Că s-au săturat de justițiari ca mine care dau cu noroi în oameni corecți. Aproape că m-au îmbrâncit vreo doi, așa că le-am ascultat sfatul și m-am cărat de acolo.

Aș fi putut să mă duc la procuratură, să le spun celor de acolo de escrocherie dar cine m-ar fi crezut? Care din oamenii de la coada aia de peste 100 de persoane ar fi venit martori să spună că într-adevăr fusesem prima, în prima zi de lucru a firmei și că urma să fiu abia pe poziția 67 pe listă? Vă spun eu, nici unul.

Sper că cei opt consilieri (și alții, apăruți ca prin ceață mult după deschiderea Caritas-ului) să nu fie deja înscriși pe liste la pozițiile 1- 66 iar oamenii care stau răbdători la coadă dintru început să fie deabia începând cu poziția 67. Și mai sper că nu se află oameni la coadă, care, urmare a acestei povești, să mă îmbrâncească și să-mi spună că n-au nevoie de justițiari care mine.       

 Categorii:Politica în cuvinte

4 răspunsuri

  1. Lili, poti fi sigura ca exact asta se va intampla. As mai adauga inca o pozitie la cele 67, si anume EBA, care nu-mi imaginez ca va mai candida nici ca independent nici din partea PDL. Si sigur ca o parte dintre prietenii dreptaci se vor comporta ca oamenii aceia de la coada, dar poate cealalta parte va cadea un pic pe ganduri: o fi bine asa, o fi semn rau…?

    • Mizez pe poziția I. Sau cel mult 2. 😀

      • oameni ca acesti consilieri fac cinste romaniei si merita sa ne reprezinte , apoi, nimeni nu a pomenit INCA de candidatura lor la europarlamentare … mi se pare o rautate sa dai cu bita in balta ce te faci daca balta nu exista ? in alta ordinre, nu ai vrea sa ne reprezinte de ex, cei care i ai vazut la coada la caritas ?????? daca asta vrei , am si eu citeva cunostinte care au trecut de coada si au fost impalate !

  2. DRAGA MEA, oameni ca acesti consilieri merita sa ne reprezinte in parlamentul european , ce ai zice sa ne reprezinte de ex. oameni din cei care aminteai tu la coada ??? 😀

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: