Stat criminal


Accident-aviatic-Apuseni13-300x225

Mulți români trăiesc un deja-vú de coșmar. Iar au murit cu zile oameni nevinovați, ca să redescoperim un sistem corupt până în măduvă, grevat de nepotism, mită și hoție de la bază până la vârf. Este vorba despre ceea ce a scos la iveală tragicul accident de avion în care și-au pierdut viața pilotul și un pasager, amândoi vii încă vreo câteva ore după impactul aeronavei cu solul. Serviciile pentru care noi toți plătim milioane de euro, gestionate de incompetenți numiți pe criterii politice, de rudenie sau relații intime, nu au funcționat pentru a-i găsi pe cei pierduți în munți, la -10 grade, în zăpadă de o jumătate de metru. Iată câteva motive:
Înființarea serviciului public de urgență 112 a fost întârziată cu doi ani și a fost realizată în cele din urmă de către firma suedeză Ericsson AB, care a obținut contractul prin mituirea unor politicieni. Fostul președinte al companiei a mărturisit în fața procurorilor cât și cui a dat. Alta: Centrul de coordonare pentru operațiuni de căutare și salvare în caz de dezastre aviatice, din cadrul ROMATSA, a plătit milioane de lei pentru un soft de căutare care s-a dovedit nefuncțional către două firme: una a deputatului PSD Sebastian Ghiță (proprietarul România TV și prietenul premierului), cealaltă – controlată de un om de afaceri apropiat șefului Serviciului de Transmisiuni Speciale (vestitul STS) și asociat cu Aurel Frațilă, un roman arestat și extrădat în SUA pentru a fi judecat pentru export ilegal de tehnică militară către Iran. Ambele firme au obținut în ultimii ani zeci de contracte de la importante instituții ale statului. Încă una: avionul scump și performant al SMURD, cumpărat din donațiile oamenilor și operat de Inspectoratul General al Aviației al MAI, se află de o lună la AEROSTAR Bacău pentru revizie. Însă firma băcăuană a dat un comunicat oficial în care afirmă că doar ține avionul în hangar și nu face mentenanță! De unde rezultă că AEROSTAR face pe șest reviziile, nefiind licențiată pentru acest tip de aparat. Pe românește, cârpeală. Și încă una: Poliţia Română afirmă că nu a folosit sistemul de localizare a terminalelor GSM în timpul operaţiunii de salvare pe motiv că aparatura de acest gen poate fi folosită doar pentru localizarea infractorilor, pe baza unor autorizaţii emise de judecători. Așadar, dacă bravul medic ar fi anunțat vreun cunoscut că s-a prezentat la locul tranzacției cu avionul plin de droguri, ar fi fost depistat și arestat în câteva minute. Să mai spunem doar că sistemul ELT al aeronavei prăbușite, cel care emite semnalul SOS și locația exactă, și-a făcut treaba până i-a înnebunit pe cei de la ROMATSA cu piuitul său. Doar că aparatul funcționa pe o frecvență pentru care proprietarul aparatului, Școala de Aviație, nu plătise abonamentul la satelit, astfel că semnalul receptat nu a putut să fie decriptat. Cam ăștia suntem.
Dincolo de corupția din sistem, cel în care se achiziționează cu milioane de euro aparatură și softuri nefuncționale în schimbul unor comisioane grase, această tragedie a scos la iveală incompetența aproape generalizată și preocuparea dintâi a decidenților de a evita orice fel de responsabilitate. Singurul regret exprimat în direct de ministrul de interne în funcție a fost că grozăvia s-a petrecut în timpul mandatului său și nu acela că nici el nici oamenii săi nu au fost în stare să facă față situației. Șefii tuturor instituțiilor statului au dat vina, în cor, pe lipsa de proceduri. Unul măcar, în afara bravilor localnici, nu a avut curajul să ia decizii sau să acționeze pe cont propriu. „Să nu mi se taie mie din salariu și să nu fiu oprit de la avansare” și „am procedat conform regulamentelor în vigoare”, cam asta este mentalitatea în Servicii.
Premierul a anunţat câteva demiteri, șeful IGSU a demisionat din proprie inițiativă, iar ministrul s-a retras mai mult presat de colegii săi, în încercarea de a salva PNL de oprobiul public. Dar vor schimba cele câteva demiteri și demisii pregătirea deficitară a sutelor de șefi și șefuleți, care au rămas cu toții în funcții? Cu excepția celor cu pile, restul sunt paralizați de frică și lașitate, fiindcă foarte puțini sunt stăpâni pe meseriile lor. Se va schimba ceva în modalitatea în care vor fi numiți succesorii? Se va schimba ceva în procedurile de achiziție a aparaturii și a programelor aferente? Cu siguranță că nu.
Ferească Dumnezeu de vreo calamitate, fiindcă nu forțele naturii vor fi acelea care ne vor omorî ci statul, cel pe care îl plătim degeaba să ne apere.
Virgil COSMACategorii:Politica în cuvinte, Povestiri din viața reală

Etichete:,

3 răspunsuri

 1. Cine aresteaza politistii incompetenti si corupti! Auzim! Vedem pe la televizor un lider de sindicat, Coarna parca/i zice.

 2. 110
  Friends
  Like Sistemul celor III orânduiri

  +101
  Invite Your Friends to Like This PageSee All
  Type a friend’s name…
  Invite
  Show More

  Sistemul celor III orânduiri
  3 hours ago
  Poate reusesc si fanii infocati ai unui sistem numit integrat, ca termen salvator pentru justificarea cheltuielilor din bani publici, sa aiba reactii emotionale doar dupa ce asculta si incearca sa inteleaga.

  Fragmentul nr. 17

  (…) Spre deosebire de conceptul SMURD, al cărui mod de organizare nu presupune cheltuieli proprii, fiind plantat în curtea unei unităţi militare unde misiunea nu se discută şi este decontată, Ambulanţa ca unitate sanitară civilă s-a confruntat direct şi constant cu greutăţile impuse de statutul de ordonator de credit, gestionar al resurselor finaciare, resurselor umane şi tehnice, având angajaţi proprii, sindicat, contract colectiv de muncă şi obligaţia de încadrare strictă în limita bugetului alocat de Ministerul Sănătăţii.
  Conceptul de evacuare medicală cu paramedici poate fi un pas bun şi necesar în dezvoltarea sistemului de evacuare medicală a urgenţelor prespitaliceşti, doar dacă reuşeşte să îndeplinească cel puţin două condiţii minimale:
  1. Să funcţioneze complementar şi nu în detrimentul Ambulanţei tradiţionale cu medic;
  2. Să funcţioneze legal, instituţional, transparent financiar, fără deficienţele pe care consider că le prezintă actualul sistem UPU – SMURD, de organizare instituţională şi de cheltuire a banilor publici.
  Credeţi că ştiţi cum funcţionează sistemul integrat UPU – SMURD?
  Nu vă grăbiţi să răspundeţi.
  S-ar putea să fiţi surprinşi.
  Pe scurt, iată cum a funcţionat în ultimii ani şi funcţionează şi în prezent acest sistem, în special după apariţia Legii 95/2006 privind reforma în domeniul Sănătăţii:
  Ministerul Sănătăţii, în calitate de ordonator principal de credite, primeşte, gestionează şi cheltuie fonduri de la bugetul de stat pentru funcţionarea şi dotarea compartimentelor U.P.U. din spitale (inclusiv pentru achiziţia de medicamente, soluţii, materiale sanitare, echipamente medicale) dar şi pentru achiziţia de autovehicule şi elicoptere.
  După achiziţia autovehiculelor şi elicopterelor acestea sunt transferate la M.A.I.
  M.A.I., ca ordonator principal de credite, le transferă la rândul lui către doi ordonatori secundari din subordine şi anume:
  Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (I.G.S.U.);
  Inspectoratul General al Aviaţiei (I.G.Av.).
  I.G.S.U. preia autovehiculele şi suportă toate cheltuielile pentru funcţionare şi întreţinere, de la combustibil şi reparaţii până la încheierea de poliţe RCA şi de asigurare contra deteriorărilor parţiale sau totale a acestora.
  În acelaşi timp, M.A.I. prin I.G.S.U. asigură şi resursele umane din rândul pompierilor, de obicei din rândul servanţilor de pe maşinile de stins focul, aceştia având o dublă încadrare şi calificare, de servanţi dar şi de paramedici, plecând în misiuni fie servant fie paramedic, fie ambele, în funcţie de situaţie.
  Pe lângă acest personal cu dublă calificare şi încadrare din componenţa echipajelor, în cadrul inspectoratelor de situaţii de urgenţă există şi un personal administrativ care gestionează direct sau indirect, mai mult sau mai puţin şi activitatea de intervenţie medicală în urgenţă şi situaţii deosebite.
  I.G.Av., asemănător I.G.S.U., preia aparatele de zbor şi suportă, la rândul lui, toate cheltuielile pentru funcţionarea şi întreţinerea acestora, de la combustibil şi reparaţii până la încheierea de poliţe de asigurare contra deteriorărilor parţiale sau totale a acestora, cheltuieli cu personal şi cu echipamente precum şi alte cheltuieli neevidenţiate ca atare în totalitate, cu întreţinerea şi deplasarea aparatelor de zbor implicate în evacuarea medicală.
  După cum se vede, această desfăşurare de forţe şi cheltuieli cu specific medical este realizată în principal de Ministerul Afacerilor Interne, un minister, care, cred că ar fi interesant de menţionat, are în structură, ca şi Ministerul Apărării Naţionale, şi o reţea medicală proprie, cu o tradiţie care se identifică cu istoria medicinii militare de 150 de ani, de funcţionare continuă, cu misiuni şi structuri bine statuate şi reglementate la nivel naţional.
  Tot în acest mecanism trebuie menţionat şi un alt concept novator şi anume medicul SMURD cu maşină proprie, un medic încadrat la o structură UPU, fostă cameră de gardă a spitalului, acum structură distinctă, finanţată din bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sănătăţii, care se deplasează şi el la cerere, separat de echipajul de pompieri paramedici.
  Consumabilele medicale (materiale sanitare, medicamente, soluţii perfuzabile, etc.) folosite de echipajele SMURD în timpul intervenţiilor sunt achiziţionate din fonduri asigurate de Ministerul Sănătăţii şi gestionate de compartimentele U.P.U.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: