Iată doamnelor și domnilor, varianta modificărilor din Constituție, rodul transpirației Comisiei minunate care n-a precupețit nici un efort să ne bage-nceață și-ntr-o nouă orânduire a Marii Adunări Naționale, o dictatură mai modernă dar tot o dicatatură. Astăzi ne ocupăm de articolul I din Constituție așa cum va arăta el în moderna maculatură.
La art 1 din vechea Constituție, a fost adăugat, frezat și votat următorul amendament:
”1¹) România recunoaşte rolul istoric, în constituirea şi modernizarea statului român, al Bisericii Ortodoxe şi al celorlalte culte religioase recunoscute de lege, al Casei Regale si al minorităţilor naţionale.”
Din câte știu eu, în spațiul romanesc ideea modernizării statului este adusă de gândirea politică iluministă din sec. XVIII și de evenimentele din sec IX, respectiv: Memoriile dintre anii 1711 – 1821, Revoluția lui Tudor Vladimirescu din 1821, Regulamentele Organice, Revoluția de la 1848, Domnia lui Alexandru Ioan Cuza, apoi politica României în vremea monarhiei, totul culminând cu Marea Unire din 1918. Se pare că am învățat degeaba, noile cărți de istorie vor trebui să-și schimbe conținutul și să găsească noi argumente care să susțină ideea minunatei Comisii.
Mai mult decât atât, stau și mă-ntreb ce se întâmplă dacă-mi vine să scriu o carte despre rolul adus constituirii și modernizării statului român din partea lui Ienăchiță Văcărescu, a lui Alexandru Ioan Cuza, Kogălniceanu, a lui Bălcescu, Vasile Goldiș? Bag samă că o cam iau pe arătură și încalc normele constituționale. Cine-s ăstia enumerați mai sus? Nimeni în ploaie, asta ne spune viitoarea lege fundamentală, rolul recunoscut constituțional e doar al Bisericii Ortodoxe și al celorlalte culte, al Casei Regale și al minorităților naționale. Restul? Intelectualii? Poporul? Niște ”țărani” care n-au făcut nimic pentru modernizarea țărișoarei. Nici măcar românii din Ardeal, vedeți doar, minoritățile naționale și atât.
Tot la art. 1 mai introducem un amendament, votat și parafat, c-așa-i în tenis:
” Art.1.- (2) Demnitatea umană este sursa tuturor drepturilor fundamentale și este inviolabilă. Toate formele de autoritate publică trebuie să respecte și să protejeze demnitatea umană”
N-am prea înțeles cu e cu sursa asta așa că m-am uitat în Dex să văd ce naiba este demnitatea:
DEMNITÁTE, (2) demnități, s. f. 1. Calitatea de a fi demn, atitudine demnă (2); autoritate morală, prestigiu. ♦ Gravitate, măreție. 2. Funcție sau însărcinare înaltă în stat; rang.
Aha, am înțeles. Deci atitudinea demnă, prestigiul dar… mai ales ” Funcția sau însărcinare înaltă în stat; rangul”, astea sunt sursa tuturor drepturilor și libertăților fundamentate și sunt inviolabile. Inviolabil??? Repede, înapoi la |Dex:
INVIOLÁBIL, adj. Care nu poate fi violat, încălcat, atins. ♦ Care se află în mod legal la adăpost de orice urmărire, de orice atingere, de orice încălcare sau orice pedepsire.
Ia te uită!!!! Deci o funcție sau o însărcinare înaltă de stat (demnitate) se află în mod legal la adăpost de orice urmărire, atingere sau încălcare sau de orice pedepsire.
Bravos, națiune, asta unde o duce oare atunci când vom întoarce și pe față și pe dos noua constituție să vedem dacă o lege care îi apără pe ei de orice și oricine este sau nu constituțională??? Ia să vă văd! Și dacă mai punem la socoteală și faptul că ”Toate formele de autoritate publică trebuie să respecte și să protejeze demnitatea umană” aproape că am priceput totul. Când vorbim de toate formele de autoritate, bănuiesc că mușterii noștri, penali sau pe cale să devină, se referă la justiție, cuiul lui Pepelea de până acum.
Hai să interpretăm acest aliniat așa cum văd eu că l-ar fi gândit dumnealor:
” Noi, cei care avem funcții în stat nu avem voie să fim anchetați, pedepsiți, atinși măcar cu o vorbă. Căci noi suntem cei care avem demnitate. Libertățile sunt ale noastre, drepturile la fel, așa că mucles, nu cârtiți că autoritățile (justiția, măi dragă) e obligată să ne protejeze pe noi, cei cu demnitate.
Acest amendament, dacă îl veți vota, va fi interpretat de ei și pentru ei căci funcțiile și rangul nu sunt la voi care o să votați o asemenea maculatură. O maculatură care o să vă ducă înapoi cu 50 de ani, o să ieșiți în stradă cu mic cu mare la aplauze de genul ”USLul și poporul/Să trăiască, să-nflorească/Peste glia strămoșească. ”
Partea cu ”umană” sper că-i ușor de înțeles deși unii dintre semenii noștri n-au nimic de-a face cu umanitatea.
Vor urma în zilele următoare dezbaterea altor articole din minunata Constituție revizuită, tunsă și ferchezuită.
Publicat și în politcstand în 20 iunie 2013
Categorii:Juridice
Lasă un răspuns