Ziua ”Z” și viitorul alegerilor la prezidențiale


basescu_premier_antonescu_02368800

Am intrat în line dreaptă în anul alegerilor, europarlamentare și prezidențiale. Cum mare parte dintre români nu pare interesată de cele care deschid drumul deputaților către Bruxelles, mă voi opri la cele prezidențiale. Și pentru că mă interesează dreapta, voi limita și mai mult analiza la acele persoane susținute în opinia lor de electoratul de dreapta.

Potrivit ultimelor sondaje realizate de CSI în decembrie 2013, situația voturilor pentru posibilii candidați la prezidențiale se prezenta astfel:

–        Crin Antonescu – 25%

–        Mihai Răzvan Ungureanu –  20%

–        Cătălin Predoiu – 9%

–        Alți candidați (Noua Republică, Partidul Verzilor, etc.) – procente nesemnificative.

V-ați putea întreba de ce Crin Antonescu în concurență pe dreapta cu Ungureanu și Predoiu? În acest moment, Crin Antonescu pare a fi candidatul USL ceea ce i-ar aduce fotoliul de la Cotroceni căci ar cumula voturile electoratului liberal dar și a celui social – democrat. Numai că, din analiza ultimelor evenimente care s-au derulat la sfârșitul anului precedent (certurile permenente între cei doi lideri USL dar mai ales, refuzul liberalilor de a vota legea amnistiei și grațierii), a declarațiilor recente ale lui Ludovin Orban (ieșirea liberalilor din USL este sigură datorită refuzului acestora de la vota impozitul progresiv și taxa de solidaritate propuse de PSD), trebuie să-l luăm în calcul pe Crin Antonescu ca un posibil candidat al dreptei și nu al USL.

Cum s-ar petrece o asemenea asociere între liberali și opoziția de azi (PDL, FC, PMP, NR)? Până acum, liberalii au fost asimilați dușmanilor dreptei, prin asocierea cu PSD, susținerea puciului din 2012,  a suspendării neconstituționale a președintelui dar și a măsurilor și declarațiilor aberante de peste un an de zile. Se pune întrebarea dacă votanții de dreapta ar fi în stare să treacă peste ura și ranchiuna împotriva liberalilor și a lui Crin Antonescu.

Cum ar putea ajunge Crin Antonescu candidatul ”dreptei unite”? Ieșirea liberalilor din USL ar duce inevitabil la asociarea acestora cu o parte a dreptei. Reîntorcându-mă la declarațiile lui Ludovic Orban, cel mai probabil că asocierea s-ar face cu PDL, căci nu pare a fi destulă iubire între liberali și Traian Băsescu. Pe cale de consecință, nici între liberali și PMP, partid susținut din cancelaria prezidențială iar nici cu Forța Civică, prin asocierea lor cu popularii.

Ar suporta PDL ca posibilul candidat al acestora la prezidențiale să fie Crin Antonescu? Probabil că da, luând în considerare că ieșirea liberalilor din USL ar fi urmată de o moțiune de cenzură care ar da jos guvernul lui Victor Ponta și numirea altuia în care pedeliștii ar ajunge la guvernare. Nu pare un preț prea mare susținerea lui Crin dacă ajungi astfel în fruntea bucatelor, nu? Probabil că Cătălin Predoiu s-ar mulțumi cu Ministerul Justiției, funcție pe care și-a dorit-o mai mult decât coloana sa vertebrală și principiile de dreapta, dacă e să luăm de bune declarațiile lui Traian Băsescu despre acesta. În aceste condiții, lista posibililor candidați de dreapta s-ar reduce cu unul iar Crin Antonescu ar deveni candidatul comun al PNL și PDL.

Despre Forța Civică mi-este greu să fac speculații, întrucât dorința lui Mihai Răzvan Ungureanu de a ocupa fotoliul de la Cotroceni esta la fel de mare ca a lui Crin Antonescu. Nu cred totuși, cel puțin pentru primul tur, că acesta ar renunța la cursă, în favoarea lui Crin Antonescu. În turul II însă, lucrurile se pot schimba. Este aproape sigur că turul II se va desfășura între un candidat susținut de PSD și cel care va ieși pe locul II în primul tur. Cum diferența între Crin Antonescu și Mihai Răzvan Ungureanu este de doar 5 procente (25% vs. 20%), este greu de previzionat cu 10 luni înainte de alegeri care din cei doi va avea mai multe procente și va intra în turul II. Depinde dacă ieșirea PNL de la guvernare și din USL va scădea procentul de încredere în Crin Antonescu sau îl va crește.

Analiza de mai sus este făcută luând în considerare dorința decidenților din partidele care declară că se situează pe partea dreaptă a eșichierului politic.  Cât de aproape sau de departe este ea de dorința electoratului de dreapta care votează, rămâne de văzut.

Luînd în calcul și aparenta domolire a atacurilor reciproce între Antonescu și Băsescu, este de presupus că dorința primului de a ajunge președinte, susținut de liberali, democrat liberali și sateliții prezidențiali plus rămășițele nesocializate ale PPDD este atât de mare încât ar putea să accepte chiar numirea celui de-al doilea în funcția de prim ministru. Situație în care toată lumea, de la București la Washington, în afara de socialiști, ar fi foarte mulțumită.Categorii:Politica în cuvinte

3 răspunsuri

 1. Ar fi interesanta analiza facuta, pacat insa ca aceste alegeri ma intereseaza extrem de putin spre deloc!
  Numai ca ati uitat sa specificati ce intelegeti dvs prin termenul „puci”, sunt foarte curios, in ce a constat „puciul” din 2012, caci eu sincer, conform intelegerii mele a termenului, nu l-am depistat.
  Si as mai avea o curiozitate, care sunt „votantii de dreapta” care ar avea „ura” si „ranchiuna” vis-a-vis de Antonescu sau PNL???? Cumva cei care ar fi votanti PDL? Asta presupunand ca acest partid ar putea sa reprezinte dreapta, cu radacinile in defunctul FSN…

  • Dle Cristian, analiza a pornit de la părerea mea despre ce calcule cred că își fac acei lideri politici ai partidelor care spun că se situează pe partea dreaptă a eșichierului politic. Vedeți, ”spun că se situează”, părerea mea este că în România nu există o dreaptă adevărată (la nivel de doctrină și de partide) la fel cum nu există nici măcar o stângă adevărată. Tocmai de aceea la finalul articolului am fost circumspectă dacă dorința acelor lideri se suprapune cu dorința electoratului de dreapta, în asta incluzând și electoratul fidel unui partid (PDL, PNL) dar și adevăratul electorat de dreapta care nu este neapărat fan PDL sau PNL ci este simpatizantul acelor principii de dreapta.
   Cât ceea ce privește puciul din 2012, am scris la vremea respectivă suficient despre măsurile anticonstituționale pe care le-a luat USLul pentru a ajunge la măsura suspendării lui Traian Băsescu. Asta nu înseamnă, nici pe departe, că aș fi fan Băsescu dar USLul a greșit grav încălcând constituția în 3/5 iulie (dacă rețin bine datele).

 2. Azi la GDS (acum am aflat) Teodor Baconschi a spus ca „cele doua componente ale Aliantei DA au luat-o razna. PNL e aliat simbiotic cu dusmanul ereditar PSD. Trebuie sa recunosc ca in spatele discursului antieuropean al lui Crin Antonescu sunt si resurse umane de calitate. Si in PDL sunt resurse umane bune. Eu sunt pentru unitatea dreptei, dar o dreapta renovata”.
  Parcă vine în sprijinul articolului, nu?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: