Efectele unei ordonanțe de urgență neconstituțională în materie penală


ImagineMai multă lume se întreabă dacă Premierul n-ar putea reglementa amnistia și grațierea pe cale de ordonanță de urgență.

Teoretic nu, ar încălca constituția care spune că cele două instituții (amnistia și grațierea) pot fi reglementate numai printr-o lege organică și că ordonanțele nu pot fi emise în materiile legilor organice.

Practic, ar putea să o dea. Încălcând constituția, firește și amanetându-și întreg viitorul politic în mâna penalilor.

Ce s-ar întâmpla mai departe?

În conformitate cu dispoz. art. 115 Constituție, Ordonanța intră în vigoare dacă ea este înscrisă pe ordinea de zi la Camera decizională (Camera Deputaților/Senat) și dacă este publicată în Monitorul Oficial. Cele două condiții pot fi îndeplinite și mâine (să nu uităm că în vara lui 2012 Monitorul Oficial a trecut așa, tam – nisam, în subordinea Guvernului).

Fiind ordonanță, ea poate fi atacată la CCR pe motiv de constituționalitate numai de Avocatul Poporului. Care avocat, tocmai și-a dat demisia, din motive numai de el știute. Așadar, până un altul îi va lua locul, mai stăm o vreme.

Ce s-ar întâmpla cu beneficiarii unei asemenea ordonanțe de urgență, până când Curtea ar fi sesizată cu privire la neconstituționalitate și s-ar pronunța? Subiecții amnistiei și grațierii ar beneficia de prevederile acesteia și, cu siguranță, ar fi eliberați sau dosarele lor s-ar închide, pentru cei aflați în cercetare penală sau în diverse stadii de judecată. Ar interveni amnistia și grațierea pentru cei care beneficiază de efectele unei asemenea ordonanțe.

Dar ulterior, dacă CCR ar stabili printr-o decizie că o asemenea ordonanță este neconstituțională? Le sunt redeschise dosarele? Cei eliberați vor fi din nou arestați?

Abia asta este o problemă și una pe care o consider controversată.  Pentru că:

–        Până la declararea neconstituționalității unei asemenea ordonanțe, ea și-a produs efectele și cei care au fost beneficiarii unei amnistii și grațieri printr-o OUG sunt deja eliberați din pușcării sau și se închid dosarele.

–        În conformitate cu dispoz art 145 din Constituție:

”(1) Dispozițiile din legile și ordonanțele în vigoare, precum și cele din regulamente, constatate ca fiind neconstituționale, își încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curții Constituționale dacă, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pun de acord prevederile neconstițuționale cu dispozițiile Constituției. Pe durata acestui termen, dispozițiile constatate ca fiind neconstituționale sunt suspendate de drept.”. Așadar, ar înseamna că penalii revin de unde au plecat: în pușcării, cu dosarele la Parchet sau la instanțele judecătorești. Și totuși…

Cum rămâne cu principiul constituțional: ”Legea dispune numai pentru viitor, cu excepția legii penale cele mai favorabile”? Se poate aplica acest principiu chiar în cazul în care o ordonanță a fost declarată neconstituțională dar a avut o perioadă în care și-a produs efectele? Poate un eliberat din pușcărie pe baza unei asemenea ordonanțe, să solicite să i se aplice efectele acelei legi mai favorabile (ordonanța care a reglementat, pentru o perioadă, amnistia și grațierea) chiar dacă ea, ulterior, a fost declarată neconstituțională?

 

–         Categorii:Juridice

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: