Parlamentul încalcă zilnic Constituția


Image

Există Ordonanțe de Urgență aprobate sau respinse chiar și după ani de la publicarea lor în Monitorul Oficial și sesizarea Camerei Deputaților sau Senatului. Dar cum este asta posibil? Se încalcă sau nu Constituția de aleșii noștri?

În art 115, pct. 5, legea fundamentală a statului ne spune că în 30 de zile de la depunerea unei Ordonanțe de urgență la Camera sesizată, aceasta este obligată să se pronunțe iar dacă nu se pronunță ordonanța se consideră adoptată. Tot la fel se procedează și la cealaltă cameră, ne-o spune răspicat tot doamna Constituție.

Dacă citim cu atenție art. 115 punctul 5 din Constituție vom observa că o ordonanță de urgență intră în vigoare după ce se îndeplinesc cumulativ (întrucât ele sunt legate de legiuitor prin conjuncția ”și”) două condiții:

– să fie depusă în dezbatere în procedura de urgenta la Camera competenta

și

– să fie publicată în Monitorul Oficial al României.

Dacă cele două condiții de mai sus sunt îndeplinite, Ordonanța se admite sau se respinge în termen de 30 zile de la depunerea în prima cameră și în alte 30 zile de cea de a doua cameră, acesta fiind sensul dispozițiilor constituționale despre procedura în a doua cameră ”care decide de asemenea în procedura de urgenta”. În cazul în care în termen de 60 zile (30 pentru fiecare cameră), cele două camere nu resping sau admit, modifică sau completează ordonanța, ”ea se consideră adoptată” tacit.

În aceste condiții, cum se justifică respingerea în 2013 a unor ordonanțe de urgență din 2008, când aplicând principiile constituționale deja enunțate ele erau adoptate tacit încă din 2008 (prin tacita ”lene” sau lipsa de interes a parlamentarilor care nu au spus în termenul constituțional dacă admit sau resping ordonanța)? Greu și cu respectarea în litera legii a Constituției, domnilor!  

Iată câteva exemple care ilustrează perfect că Parlamentul încalcă Constituția în fiecare zi:

– Legea 9 din 04.03.2013 pentru respingerea OUG 228/2008 pentru modificarea și completarea unor acte normative

– Legea 25 din 04.03.2013 privind respingerea OUG 151 din 2008 pentru modificarea și completarea OG 15 din 2008 privind creșterile salariale ce se vor acorda în anul 2008 personalului din învățământ.

– Legea 10 din 04.03.2013 care aprobă OG 19 din 2011 privind modificarea OG 29 din 1997 privind Codul aerian român.

Nu doresc să par părtinitoare astfel încât țin să menționez că această procedură a Ordonanței de Urgență a fost folosită en- gros de toate guvernele României. Vreau însă să subliniez altceva.

Constituția spune cu subiect și predicat că atunci când parlamentarii tac cu privire la o ordonanță de urgență, ea este considerată aprobată tacit de Parlament astfel încât, procedural vorbind (și constituțional), ea devine lege. În aceste condiții aprobarea ei peste un an/doi ce reprezintă? O reaprobare? Există o asemenea procedură? Nu. Și poate că atunci când discutăm de aprobarea OUG aș putea să o înțeleg ca o formă juridică de a da forță acelei ”tăceri”printr-o scripta manent.

Dar în condițiile în care o Ordonanță aprobată deja tacit (prin trecerea termenului în care Constituția le dă dreptul parlamentarilor să vorbească pe marginea ei și să o voteze sau să tacă) este respinsă peste doi/trei ani, nu mai pot să înțeleg. Căci tacit, Ordonanța a devenit lege prin aprobarea tacită, așa cum dispune Constituția. Or în aceste condiții, este un abuz din partea Parlamentului să respingă o lege deja în vigoare, ea poate fi înlăturată doar prin abrogarea ei.

Pe cale de consecință toate respingerile Ordonanțelor de urgență sunt vădit neconstituționale, cele făcute peste termenul prevăzut de lege. De altfel, nici nu mai există Ordonanțe, ele sunt deja legi astfel încât însăși sintagma ”Lege de respingere a OUG x” este un non sens juridic.Categorii:Juridice

1 răspuns

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: