Quo vadis, Justiție română?


JusticeCiteam o dată un fel de glumă juridică care definea legea drept ”o barieră, cățeii trec pe sub ea, dulăii o sar și boii se opresc.” Bag samă că boii suntem noi, cetățenii cinstiți care, fie rea sau bună, respectăm legea. Cățeii or fi acei care încearcă prin șpagă să influențeze o decizie a instanței. Cine sunt dulăii? Cei care ne conduc și care nu numai că pot sări bariera de câte ori au chef dar o fac mai flexibilă, funcție de interesele lor de clan mafiot.

România se plânge de 24 de ani că a fost devalizată de cei aflați la putere. Justiția a acționat foarte greu împotriva devalizatorilor mai cu seamă că o lungă perioadă de vreme ea a fost subordonată aproape total politicului. Când în sfârșit am văzut primii arestați din sfera politicului, a apărut salvatorul penalilor, Mădălin Voicu care a propus adoptarea unei legi ce permitea nu numai iertarea de sancțiune pentru o serie de infracțiuni dar și posibilitatea ca unii din ei să revină pe scena politică. Vorbim de pedepsele care ar putea fi amnistiate, măsură care nu-i lasă numai liberi pe infractorii ce intră sub incidența ei dar  le înlătură și pedepsele complementare (iar pentru oamenii politici de dincolo de gratii sau cu șanse reale să ajungă acolo, interzicerea dreptului de a fi ales este cea mai ”jignitoare” sancțiune). Sigur, nu-i de lepădat nici grațierea dar efectele amnistiei sunt mult mai largi. 

Despre propunerea lui Mădălin Voicu am scris pe larg, încă de acum 6 luni, pe platforma Politicstand.com și am preluat articolul și pe blogul meu personal, aici: https://justitieoarba.com/2013/08/10/amnistia-si-gratierea-daruri-pentru-puscariasi-2/   așa că nu mai revin la detalii tehnice.

Ce aduce nou dezbaterea proiectului petrecută pe furiș, noaptea ca tâlharii, de către Comisia Juridică? Faptul că se mărește perioada de amnistiere de la infracțiunile care aveau pedepse până la 4 ani la cele de până la 6 ani iar grațierea de la cele cu sancțiuni de 6 ani la cele cu 7 ani.  Cât lobby s-o fi făcut de către cei care nu intrau în măsura amnistierii și grațierii din textul inițial propus de Mădălin Voicu ca să se ajungă la asemenea modificări?

Da, deocamdată, textul a fost retras de pe ordinea de zi de la Camera Deputaților spre a fi studiat mai bine (după cum declară, onorabilii noștri aleși) dar e  bucurie de scurtă durată. Fiți siguri că legea va trece. Sunt prea mulți cei deja condamnați dar și mulți aflați în stare de judecată sau prin anchete penale și cu reale șanse de condamnare care sunt acolo, în fruntea țării și au votul legii la degetul lor cel mic. Și chiar dacă nu sunt ei direct implicați în afaceri certate cu legea penală, prieteni de-ai lor care i-au susținut și sponsorizat prin campanii electorale au sigur de a face cu legea penală și vor face orice presiune este nevoie pentru ca legea să treacă. Așa că vă zic, nu vă faceți speranțe. Cel mai târziu în 2016 dacă nu mai devreme, la alegerile europarlamentarele din 2014 veți vedea în campanie electorală oameni de care ați crezut că justiția a șters cu ei pe jos și cu care nu aveați a vă mai intersecta niciodată, ca reprezentanți ai voștri în parlament și în guvern. Nu vă faceți speranțe că palida opoziție a partidului condus de Blaga nu va vota și ea pentru ca legea să treacă! Și de la PDL stau lideri locali prin pușcării iar dosare prin anchete penale sau prin diverse stadii de judecată mai sunt gârlă. Și nu vă faceți speranțe, declarația de independență a liberalilor nu va ține mult: Crin Antonescu își dorește atât de mult Cotroceniul încât ar face orice compromis pentru asta iar Relu Fenechiu îi este prieten bun și Voiculescu și Becali l-au susținut material și în media în campania electorală.

Și dacă mă uit și la faptul că tot astă-noapte iubiții noștri parlamentari au votat că DNAul nu-i mai poate ancheta, că demnitarii nu mai sunt sub incidența sancțiunilor prevăzute pentru funcționarii publici în cazuri de corupție și fapte asimilate acesteia, mă întreb tristă și preocupată de viitorul acestei țări: ”Quo vadis, Justiție? Quo vadis, Românie?” 

 Categorii:Juridice

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: