Six o’clock


orologiu

”În lumea mare, fiecare damă își hotărăște o zi pe săptămână (jour fixe), când primește, la orele cinci după-amiază, vizite și face musafirilor tratație cu ceai; de aceea se mai zice și five o’clock tea, pe românește ceaiul de la ora cinci” – Wikisource. Cum nu mai suntem pe vremea lui Caragiale și nici timpul nu mai este ce era odată, orele se-ncurcă în programul de vară sau de iarnă, azi servim ceaiul la optsprezece și jumătate trecute fix. Așezați frumos în fața televizorului, cu cana de ceai aburindă în mâini, așteptăm să bată gongul dinspre Cotroceni.

După ce Prim – Ministrul ni se bagă zilnic în casă încât aproape că-l găsim și în oala cu ciorba de fasole, ieșirea Președintelui la 18,30 trecute fix este ca un ceai tare, necesar digestiei după tradiționalele mâncăruri date de pomană de ziua țării. 18,30 dă peste cap toate declarațiile guvernului pe care acesta le face și desface la orice televiziune îi iese în cale. Ai putea crede că Guvernul României, sau cel puțin șeful acestuia, și-a stabilit domiciliul permanent în sediile mass-media dacă n-ar fi orologiul care, din când în când, bate de 18,30.

Câtă importanță are ieșirea zilnică, dimineața, la prânz și seara a premierului pe sticla televizorului? Ca un cocoș înfoiat, e mândru să ne spună cum creștem dar avem deflație, cum economia zburdă pe aripile profitului dar lumea e vai steaua ei, cum avem Constituție care zice-se că apără și garantează proprietatea dar jandarmii bat ca la fasole pe țăranii din Pungești tocmai pentru că îndrăznesc să-și apere ogorul din străbuni, cum suntem așa de iubiți de chinezi încât or să ne construiască toate suspendatele visate de Oprescu, cum am ieșit din crizele posibile și imposibile dar trebuie să mărim taxele și accizele căci nu avem bani nici măcar de-o intrare la un WC în Piața Unirii darămite de pensii și salarii. Ne spune de fapt, fără a ne spune, că suntem un stat de drept într-o țară strâmbă, că trăim într-o minciună gogonată încât nasul politicienilor de mult a făcut ocolul Pământului.

Și cât de mare importanță are gongul de la 18,30? Spune lucruri importante locatarul de la Cotroceni și, în genere, îi dă peste bot Premierului cam în tot și în toate. Pare, din discursul Președintelui din ultima vreme, că-i pare rău pentru TVAul de 24% pus de Emil Boc, de micșorarea salariilor și a pensiilor și de toate măsurile de austeritate pe care le-a girat, la acea vreme. Și cu siguranță este împotriva majorării taxelor, impozitelor, accizelor propuse de Guvern, cât și împotriva aruncării banilor dinspre București spre baronii locali din județe, operațiune numită de Dragnea, ”descentralizare”. Monetară, cum altfel?!

Da, știu, este important ceea ce spune gongul de la 18,30. Și cu toate acestea, de ce mi se pare că ceaiul este amar și că nici five o’clock-ul nu mai este ce era odată?Categorii:Politica în cuvinte

5 răspunsuri

  1. Si daca nu-ti golesti repede cana de ceai, asa amar pelin cum e, vin unii gramada dupa gongul de la 18,30 de-ti zboara cana din mana. Si dai, si zbate si dezbate!
    Cam ca in diagrama din articolul asta : http://youarenotsosmart.com/…/yanss-podcast-episode-nine/
    Serviti prajiturelele…

  2. Teama mi-e ca Ulise a luat-o razna si nu nimereste drumul

  3. Vremurile s-au schimbat,ceaiul e acelasi.Hapurile inghitite rand pe rand de 20 de ani ne-au amarat si sufletul,iar speranta zilei de maine se aseaza ca un dop pe calea gatlejului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: