Acesta nu-i capitalism!


Crowd After Stock Market Crash

S-ar presupune că încărcarea facturii cu sume mult peste cât valorează produsul achiziționat sau serviciile prestate se face numai la stat, pe motiv de sifonare de bani publici. Ei uite, nu-i chiar așa. Am aflat o poveste pe care v-o povestesc și vouă.

Băncile achiziționează obiecte de inventar (scaune, mese, etc.) dar și mijloace fixe (calculatoare, imprimate, etc) la nivel național, direct de către centrale (sau de banca mamă), pentru că, nu-i așa, e impunător să vezi aceleași obiecte de birou și la Botoșani ca și la Cluj. Întâmplător, am aflat că un simplu scaun ergonomic ajunge la sucursală pe inventar cu valoarea de 5.000 lei – preț de achiziție. Un scaun pe care eu am dat, acum câțiva ani, 150 de lei, cumpărat de la Selgros.

S-ar presupune că atunci când achiziționezi o cantitate foarte mare dintr-un produs, o faci direct de la importator sau producător sau de la marile depozite care desfac marfă en–gross iar prețul ar trebui mult să fie mai mic decât în magazine unde se desface en-detail. Și cu toate acestea, lucrurile par să nu stea chiar așa. Oare de ce?

M-am întrebat dacă o asemenea practică există numai în România sau dacă ea este universal – valabilă și în țările cu democrație consolidată. Aș fi putut să răspund că doar țara noastră mioritică a inventat metoda sifonării și din bani privați nu numai din cei publici. Asta dacă nu aș fi citit despre aceia care conduceau AIG SUA, aflată la începutul anilor 2009 -2010 în insolvabilitate și salvată de statul american de la faliment. Imediat după ce statul SUA a băgat bani cu căruța în AIG pe motiv că prăbușirea acestei companii ar fi fost un bulgăre greu de oprit din rostogolirea lui în întreaga lume, capii Consiliului de Administrație din Statele Unite și-au tras un concediu de câteva zeci de milioane de dolari într-o insulă exotică.

Atunci am aflat răspunsul la întrebarea care nu-mi dădea pace. Da, există sifonare și din bani privați și ea nu este doar o practică în România. Sifonarea banilor privați se face prin fraierirea de către câțiva bogați ai lumii a buzunarelor celor mulți care investesc într-o pensie privată, în bursă sau în alte produse inventate de societatea capitalistă și manipulate a fi înghițite de mentalul colectiv. Omul simplu investește câțiva dolari, cu speranța că aceștia îi vor asigura o bătrânețe liniștită sau un trai mai bun. Dar adunate investițiile a sute de milioane de oameni simpli… Pe seama acestui capital imens, bogații fac și desfac universul în interesul propriului buzunar iar costurile acestor extravaganțe a fost una din cauzele prăbușirii piețelor financiare și a declanșării crizei economice.

Criză ale cărei costuri nu le plătește cel bogat, implicat în aceste inginerii financiare ci tot noi, oamenii simpli manipulați a stânge leu cu leu, dolar cu dolar și a-i pune la dispoziția lor, spre o investiție iluzorie într-un viitor incert.

Și-atunci domnilor, nu vă mai întrebați de ce înflorește extremismul, de ce sunt manifestații antsistem, antiglobalizare, anticapitalism sălbatic. Priviți-vă în oglinda conștiinței și veți afla răspunsul și, poate, soluția ieșirii din criză. Categorii:Povestiri din viața reală

1 răspuns

  1. Corupția este o infracțiune a mandatarului pe seama mandantului, indiferent dacă mandatarul este public sau privat, indiferent dacă mandantul este acționar sau cetățean.

    Cineva mi-a spus o dată că poți conduce o întreprindere doar atîta vreme cît îi poți cunoaște pe toți cei care lucrează măcar după figură. Dacă sînt mai mulți nu mai conduci, eventual faci „management”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: