Schimbare de discurs la Cotroceni


china

După ce adoratorii Dreptei cele mai Drepte  (care există dar lipsește cu desăvârșire) au criticat vizita delegației chineze în România și pe organizatorul acesteia, Premierul Ponta, după ce ne-am dat în ”bărci” și ne-am arătat ospitalitatea stuchindu-i pe net cât am putut mai bine pe asiatici, ”iacă-tă vin să ne impună modele comuniste”, Primul Ministru chinez la fost primit la Cotroceni de președinte iar acesta a răspuns întrebărilor la TVR cu privire la chestiuni legate de buget dar și la această vizită. Nu mi s-a părut că Președintele a înfierat delegația chineză și nici pe Victor Ponta cu privire la această vizită.

Evaziv cu privire la investițiile pe care China le-ar putea face în România, mai cu seamă că, declara domnia sa, suma avansată de chinezi pentru investiții în 16 state pare mult mai mică decât cea pusă la dispoziție de Uniunea Europeană numai pentru România, Președintele a spus însă ceva interesant care ar trebui să ne dea de gândit:

””Nu atât valoarea investițiilor e importantă acum, foarte importantă e însă prezența Chinei în regiune. Eu aș privi din punct de vedere al intereselor pe termen lung și de asta e important să valorificăm prezența Chinei, să facem câteva proiecte importante care țin de Guvern. Dacă Guvernul va fi eficient să prezinte proiecte, sunt convins că partea chineză va merge înainte și va finanța proiectele. Pe noi ne interesează și din alt punct de vedere prezența Chinei. Suntem într-o regiune in care vedem presiunile legitime ale Rusiei. O prezență a Chinei nu e cel mai rău lucru ” declara Traian Băsescu.

Ce s-a schimbat în discursul președintelui și de ce? Iată ce spunea acesta înainte de alegerile din decembrie 2012:

„De şapte luni avem la putere lideri politici care atacă permanent UE şi liderii Uniunii. De şapte luni avem lideri politici care atacă permanent parteneriatul cu SUA şi Departamentul de Stat al SUA. Ziua de mâine este decisivă. Românii ne vor arăta dacă rămânem în zona gri, acolo unde politicienii aflaţi la putere susţin că trebuie să fim mai aproape de Rusia şi China, sau ne continuăm drumul consolidat spre Bruxelles şi spre parteneriatul cu America. Acesta este votul pe care îl veţi da mâine”.

  Mi se pare interesantă schimbarea Președintelui și cu siguranță că ea ascunde mai mult decât putem observa. Iar dacă alăturăm acestor declarații și critica pe care Președintele a adus-o chiar în aceste zile Uniunii Europene cu privire la poziția acesteia față de Ucraina, critică adresată direct de Traian Băsescu dar și de consilierul lui, Iulian Fota, cred că aceste schimbări merita o discuție serioasă.

Chiar dacă critica Uniunii Europene a avut drept subiect Ucraina, ea a fost exprimată în zilele de vizită a delegației chineze ceea ce presupune fie o gafă politică făcută de Administrația prezidențială fie cu totul altceva, (ne)devoalat până în momentul de față.

Cu siguranță însă că este necesar ca în perioada următoare să fim cu ochii pe declarațiile liderilor politici de aici dar și de la Bruxelles.Categorii:Politica în cuvinte

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s