Maimuțăreli de toamnă


Vinerea neagra

Ura, avem și noi. Putem fi fericiți, suntem în rînd cu lumea bună. 45 de ani de comunism ne-am uitat cu jind cum se omorau americanii să cheltuie bănuții pe lucruri inutile. Inutile dar la preț redus. Și de aia o fi picat Ceaușescu, să avem și noi, frate,  o Vinere Neagră. Ce bătălii se dau prin magazine! Ce îmbulzeală, cum ne călcăm în picioare! De unde o veni și Vinerea asta?

În timpul Războiului Civil Abraham Lincoln proclama o nouă sărbătoare naţională a Americii (Ziua Recunoştinţei). Nici prin cap nu-i trecea că va deveni peste o sută de ani pretextul unei sărbători de shopping. Și nici în visele lui (cele mai negre) nu și-ar fi putut imagina că va fi importată în Europa, fără ca cineva să-şi amintească de el şi de semnificaţia Zilei Recunoştinţei. Acolo Black Friday este ziua care urmează Zilei Recunoștinței și deschide sezonul de cumpărături. Deoarece Ziua Recunoștinței este ultima zi de joi din noiembrie, Vinerea Neagră apare între 23 și 29 noiembrie.

Importată și la noi de prin 2011, am stabilit-o cu o săptămînă mai devreme decît peste ocean. Să le arătăm americanilor ce tari suntem. Să ia exemplu cum să cumperi orice prostie, cu condiția să fie una cu aparent preț redus.

Nu știu cum este în Statele Unite dar știu că în România este o țeapă. Mii de oameni dornici să-și ia bormașini cu kilul, țoale de orice mărime, tigăi cu nemiluita. Toate pe motiv că-i de bon-ton să te înghesui, să-ți rupi hainele. Ce frumos vor sta cuptoarele cu microunde la loc de cinste, cu un mileu deasupra. Să crape rînza în vecina care n-a mai prins. Iar gospodarul își va lustrui bormașina nefolosită, în văzul vecinului invidios.

De ce trebuie să ne sculăm cu noaptea-n cap pentru ca să cumpărăm lucruri inutile? Chiar dacă ar fi cu preț redus. Suntem în România, la naiba! La noi cumperi tricouri ”de firmă” luate din Europa pe care comercianții aplică o etichetă șmecheră. Dai ca prostul 400 de lei și te fălești cu eticheta întrucît tricoul se rupe fix ca ăla de la chinezi pe care l-ai luat cu 20 de lei. Patronii umflă prețurile cu o lună înainte și-apoi anunță victorios că au preț mic, mic de tot. Singurul lucru care nu se reduce, nici de Vinerea Neagră, sunt taxele și impozitele. Nici măcar mărite cu o lună înainte și-apoi micșorate spre fraierirea cetățeanului.

În România fiecare zi e neagră, nu-i nevoie de una specială. Fericirea-i puțină, nivelul de trai este redus, salariile sunt și ele la preț mic, economia este din ce în ce mai redusă spre alarmanta cotă de avarie, autostrăzile sunt cu preț zero iar sănătatea e (supra)redusă. Ce mai, suntem Black Romania.Categorii:Miscelanea

2 răspunsuri

Trackback-uri

  1. Maimuțăreli de toamnă | Justiție Oarbă
  2. Maimuțăreli de toamnă – Justiție Oarbă

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: