Dubla măsură a descentralizării


dragnea

Să vă spun eu cum văd legea descentralizării. Sigur, există șansa să spun prostii dar atunci când în jurul acestui proiect există un mare secret îmi pot permite să dau frâu imaginației și să-mi spun părerea subiectivă, formată din puținele informații găsite pe net. Dacă-i întrebi pe cei de dreapta despre descentralizare îți vor spune că se întărește puterea baronilor locali și că nimic bun nu ne așteaptă. Dacă-i întrebi pe cei de stânga spun că-i cel mai tare și mai mare proiect care ne va duce spre capitalism ”în zbor”. Dacă asculți declarațiile domnului Dragnea, tata proiectului cu pricina, afli că subiectul a fost pus în dezbatere publică întrucât, mărturisește candid dl. Ministru, el și colegii lui au ieșit de mai multe ori pe posturi TV și au vorbit despre el. Dacă asta este definiția ”dezbaterii publice” atunci mă declar Papă și afirm că și opinia mea este corectă.

Detalii despre descentralizare, puteți găsi pe larg aici:

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-16032725-ultima-ora-proiectul-final-legii-privind-descentralizarea-vezi-textul-integral.htm?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+hotnews%2Fyvoq+(Hotnews.ro)

Îmi place să pornesc de la concret spre abstract așa că voi merge în analiza mea de la un exemplu:

– Din Anexa 4 la Proiectul legii descentralizării aflăm că: ”IPM” (n-am aflat ce înseamnă, las imaginația voastră să zburde, eu l-am tradus Institutul P***ii Mă-sii), care își are sediul în Cluj, ocupând etajul I și II dintr-o clădire cu 9 etaje, trece de sub tutela Ministerului Mediului și Schimbărilor sub tutela Consiliului Județean Cluj.  Asta înseamnă că de mâine tata IPMului va fi Consiliului Județean Cluj, el va angaja, el va dezangaja, el va tăia el va spânzura, va avea drept de viață și de moarte asupra IPMului.

Bun. Până aici am înțeles. Baronii locali își freacă mâinile de bucurie, sinecurile vor înflori fără a mai da socoteală Bucureștiului, loazele baronilor și șefilor de partid locali vor avea funcții prin IPMuri din astea. USLul, Ponta și Dragnea sunt și ei mulțumiți. Nu mai aud zbieretele (”dați-ne”) baronilor din teritoriu și, mai important, degrevează Bucureștiul de nemulțumiri. Când angajații IPM vor fi nervoși, manifestațiile se vor face în fața Consiliului Județean Cluj, acolo se va striga ”Huooo”, ”Vrem salarii mai mari”, ”Ieși afară/Javră ordinară”. În felul ăsta, Ponta scapă de bătaia pietricelelor în pet-uri și pe asfalt, în fața Palatului Victoria. Toată lumea-i bine, happyness generală.

Mai am o nelămurire. IPMurile astea, ca și restul instituțiilor care se descentralizează, sunt niște chestii care mănâncă bani dar nu-i produc. Adică cheltuie. De unde vor veni banii pentru întreținerea activității acestora? Păi e simplu, ne spune  dl. Dragnea, finanțarea acestor instituții se va asigura de la buget. Aha, să revenim la exemplul nostru. Decidenții de la București vor trimite bani IPMului Cluj de salarii, apă, canal energie și alte hangarale ca să funcționeze la capacitatea lor normală. Pare frumos, nu?

Mă întorc iar la imaginația mea, poate incompletă datorită lipsei de informații. Din câte știu eu, atunci când se formează bugetul de stat, banii sunt împărțiți pe capitole dar nu în detaliul detaliilor. Cu alte cuvinte, nu există în legea bugetului de stat articol bugetar ”X lei –  IPM Cluj” ci ”X lei – IPMuri”, adică se acordă o sumă de bani pentru finanțarea tuturor IPMurilor din țară, fie ele cu sediul la Cluj sau la dracu’.

Iaca-așa ajungem la esență. Să ne imaginăm că la București este la guvernare USL iar în Consiliul județean Cluj este majoritar PDL. Credeți dvs. că Consiliul Județean Cluj va primi bani pentru IPMul lui sau aceștia vor fi redirecționați la IPM Vaslui unde USLul este majoritar în Consiliul Județean? Iar Clujul va primi un: ”n-avem, descurcați-vă, închideți-l” sau ”Hai, nu treceți la USL? Poate se aranjează prima tranșă de bani”.

Așa că, dragii mei, eu cred că descentralizarea asta are o dublă măsură: pe de o parte, da, dă putere baronilor care se vor transforma în ”fac ce vreau pe feuda mea” cu condiția să pupe condurul celui care se află la conducere la București, dacă vrea să aibă și bani să nu-i moară angajații fideli de pe feudă. Și baronii vor avea putere dar și Bucureștiul îi va putea strânge de gât dacă nu dovedesc loialitate față de tătuc. Beneficiile cetățenilor? Nu le-am aflat și nici nu cred că le voi afla, sunt secrete. Categorii:Juridice

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: