Precedentul


precedentul

Ne place să fim întotdeauna în fața celuilalt. Are unul o mașină bengoasă, de-al dracului ne cumpărăm două chiar dacă mîncăm ceapă goală. Numai așa, să crape rînza ăluia de ciudă. Supărător nu este asta. Pînă la urmă și invidia duce la progres. Sigur, numai să nu fie invidie negativă: să fac mai rău decît a făcut celălalt și să mă apăr cam așa:

–        Și ce, mă, tu ai fost mai bun?

–        Tu vorbești? Ce făceai acu’ un an?

–        Hai, las-o baltă, că nici voi nu ați fost grozavi!

Cel mai periculos este folosirea precedentului negativ în politică. Dacă cei care sunt primii în stat, înalți funcționari, demnitari, fură, mint, promit dar nu se țin de cuvînt, apărîndu-se că nici cei dinainte n-au fost mai breji, înseamnă că ne merităm soarta. Pentru că , vrem sau nu, sunt modele; comportamentul lor se propagă în jos-ul piramidei.

Din 90 încoace, am mîncat precedent pe pîine.  Amărîta aia de constituție a fost întinsă cît s-a putut încît, uneori, am fost sigură că se va frînge în bucăți. Cred că, dacă punem cap la cap toate deciziile Curții Constituționale, observăm cu uimire că avem, de facto, o altă constituție decît cea care s-a votat. Mda, cine a votat.

Ați văzut pe vreunul dintre oamenii politici să o respecte fără comentarii? Să o trateze cu bun simț și respect? Nu. Cine a preluat puterea a folosit încălcările făcute de precedenții lor  – și admise de noi din necunoaștere sau lehamite (precedentul, bată-l vina!). Ba chiar le-a îmbunătățit. Iar noi, societatea civilă, n-am avut o atitudine diferită. ”Nici celălalt nu a fost mai breaz”.

Mi se pare periculos să permitem unui om politic să se apere folosind ceea ce a făcut prost, greșit, la limita legii, împotriva intereselor cetățeanului, cel dinaintea lui. Dar și mai periculos mi se pare ca noi, cei de pe marginea politicii  – cei care nu avem vreun avantaj de pe urma ei –  să ne apărăm liderii, pe care îi simpatizăm, cu astfel de argumente. Justificăm măsurile greșite, luate și înainte indiferent de cine, doar pentru a-l apăra pe al nostru care le ia acum. Intrăm, astfel într-un cerc vicios.

Să vii și să spui: ”Ce vă legați de al meu? Ia uitați-vă la al vostru! Pe ăla de ce nu-l controlați?”, pare  o dovadă că, în subconștient, știm că al nostru n-a făcut un lucru corect. Dar îl susținem. Nu merită blefturit tocmai pentru că și cel dinaintea lui a făcut la fel sau chiar mai rău, nu-i așa?

Ne raportăm la răul trecut ca să justificăm un potențial rău prezent? O, Doamne! Impresia mea este că oamenii politici folosesc precedentele negative nu ca să le stopeze ci ca să le îmbunătățească în sprijinul propriilor interese. Așa am ajuns să votăm doar între grade de comparație. Ale răului, nu ale binelui.

De aia zic. Ce interes am să-l apăr pe X sau pe Y cînd face rău, justificînd răul prin măsurile lui Z (rele și ele, nu zic nu)? De ce nu pot să fiu corect cu măsurile lui X sau Y, apărându-le sau criticându-le după cum sunt bune sau rele, prin prisma legilor și a bunului simț și nu a precedentului negativ care ne bîntuie de 24 de ani?

În cazul în care nu vom stopa folosirea  precedentului negativ (cu îmbunătățire pînă la artă), vom ajunge să justificăm orice acțiune, oricît de rea, doar pentru că și alții au folosit-o și nu a fost pedepsită la vremea ei.

 Categorii:Politica în cuvinte

Etichete:, , , ,

4 răspunsuri

  • Dacă vă învăța Partidul engleză, azi ați fi știut că și mulți americani se plâng astfel, despre constituția lor. Chiar îl citează pe W cu o afirmație teribilă privind acest subiect …

   Dvs., ca om al legii, ar trebui să explicați maselor găselnița juridică numită … „precedent”. Și americanii se prevalează mult de ea.

   • Să nu spuneți că vorbesc fără acoperire:

    „All the while, the Constitution has been steadily chipped away at, undermined, eroded, whittled down, and generally discarded to such an extent that what we are left with today is but a shadow of the robust document adopted more than two centuries ago. Most of the damage, however, has been inflicted upon the Bill of Rights—the first ten amendments to the Constitution—which historically served as the bulwark from government abuse.”

    Vă găsește Google sursa.

 1. Mi-a placut articolul.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: