Coborâți în real, domnilor europarlamentari


coborati in realDin 2007, de la intrarea României în Uniunea Europeană avem europarlamentari, aleși printr-un proces de vot democratic, în funcție  de populația țării. În 2009 am trimis în Parlamentul European 33 de reprezentanți din partidele care au trecut pragul electoral. Nu vreau să fac o analiză bazată pe jocul de-a alba neagra cu numărul total al românilor cu drept de vot, sigur vă aduceți aminte scandalul din vara lui 2012:  ba suntem 16 milioane ba suntem 18 milioane, problemă netranșată nici până în ziua de azi. Demersul meu nu vizează numărul de parlamentari români din Parlamentul Europei și modul cum au ajuns să ne reprezinte ci modul în care îi percepe cetățeanul simplu pe aceștia, fie ei 33 la număr câți sunt în prezent sau mai puțini sau mai mulți într-o nouă legislatură.

Ce știe românul cufundat în grija zilei de mâine despre ce fac reprezentanții noștri în Parlamentul Europei ? Vă spun eu, nimic. Un nimic care se va transforma într-o lehamite generală când va veni vorba de alegeri. Și numai mâine nu-i poimâine, în 2014 vom fi din nou la urne pentru a alege dragii noștri reprezentanți în cel mai înalt for european.

De ce nu știm nimic despre dumneavoastră, domnilor europarlamentari? Mai aflăm din presă doar că Eba a făcut iar niște dezacorduri când a luat cuvântul, că nevestele oamenilor politici din România sunt și oamenii politici ai Europei, că Adrian Severin e anchetat pentru niște acțiuni nu tocmai corecte din punct de vedere legal, că salariul de parlamentar este de 7.000 Euro. Singura despre a cărei activitate concretă știm e Monica Macovei. În rest, știri de cancan, după umila mea părere.

O să mă contraziceți și o să-mi spuneți că parlamentarii români muncesc la Bruxelles, fac parte din  comisii în cadrul cărora elaborează, modifică şi adoptă propuneri legislative, examinează propunerile Comisiei și ale Consiliului, întocmesc rapoarte care sunt prezentate în cadrul şedinţelor plenare. Cu alte cuvinte, fac legi. De acord cu voi, numai că noi, cetățenii simpli habar nu avem ce fel de legi, or fi bune, or fi rele.

Sunt convinsă că oamenii chiar muncesc acolo. Doar că eu, care ”sunt cetățean European și am drepturi” mă gândesc dacă nu cumva și tu, care ești parlamentar european ce reprezinți România, nu ai niște obligații față de mine care te-am trimis acolo. Obligații de a mă informa, pe înțelesul meu, despre ceea ce faci la Bruxelles. Să vii din când în când și să-mi traduci actele normative pe care le dezbați și le aprobi acolo. Ca să am și eu habar ce face Europa,  care este optica ei pentru un viitor care mă interesează în mod cert și pe mine.

Ne plângem că există un curent anti-european și în România. Dar ce fel de curent ar putea fi dacă voi, cei care ne reprezentați acolo, v-ați închis într-un glob de sticlă și nu permiteți nimănui să înțeleagă ce vrea Europa, care-i jobul vostru? Eu, ca cetățean european vreau să știu despre toate astea nu citind pe site-urile Uniunii Europene acte normative redactate într-un limbaj greoi. De aia te-am trimis pe tine acolo, aștept ca tu să mă lămurești pe înțelesul meu. Să ieși la rampă. Să-mi explici. Să-ți argumentezi votul pro sau contra unor legi Să-mi răspunzi la întrebări. Această ieșire ne-ar face bine și nouă, cetățenii, v-ar face bine și vouă, europarlamentarii și ar face bine Europei.

Dacă am înțelege legile pe care le votați, poate am avea mai multă simpatie pentru această construcție europeană, am privi-o mai puțin pieziș. Iar cei care mustăcesc la destrămarea Uniunii ar putea să-și ia jucăriile și să plece acasă, ar urla la lună încercând să ne convingă că Europa e Satana. Așa, din secretomania cu care vă înconjurați activitatea, trage spuză pe turtă doar anti-europeanul, căci indiferent cât ar vorbi-o de rău, eu nu am cu ce să-l contracarez. Nu pentru că nu ar fi argumente pro Europa, ci pentru că nu le cunosc, nu știu prea bine ce vrea să facă Europa pentru mine, ce faci tu pentru mine, cum mă reprezinți.

Domnilor/doamnelor europarlamentari români, dacă mai vreți votul meu pentru o nouă legislatură, coborâți pe pământul mioritic și convingeți-mă  nu doar în campanie electorală că lucrați acolo în interesul Europei dar și în interesul României și, de ce nu, în interesul meu personal. Ar fi interesantă ieșirea dumneavoastră și dintr-un alt punct de vedere. Din cei 33 de parlamentari europeni o parte provin din partidul aflat astăzi la putere, USL (PSD + PNL + PC), cei care ne-au spus că nu prea mai au chef de spațiul Schengen, nu îi mai interesează, au alte priorități. Mă întreb, mucalit, cum ar răspunde la această întrebare nevasta lui Victor Ponta, nevasta lui Crin Antonescu, ambele europarlamentari. Cum ar împăca în răspuns și capra Europei unde vor să ajungă europarlamentari și varza familiei în care se cam mustăcește împotriva Europei?

”Pentru concursul Blogger European”

http://ec.europa.eu/romania/focus/images/blogger-european-regulament-2013.pdf

Reclame


Categorii:Politica în cuvinte

Etichete:, , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

Summum jus, summa injuria - Mai multa lege, mai putina justitie

Democratie: si astfel, neputand face ca tot ceea ce este just sa fie tare, s-a facut ca tot ceea ce este tare sa fie just. BLAISE PASCAL

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

floriniaru

Şi nimica mişcă

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat asta: