Interesele lui versus interesele tale.


traian-basescu-bogdan-maranNu știu ce a vrut să spună Traian Băsescu anunțând că, în situația în care Antonescu ar ajunge în turul 2 în luptă cu un candidat PSD (Oprescu, Ponta), el personal, străbătut de simțul politic care nu l-a părăsit niciodată, l-ar susține pe Crin Antonescu, căci ”orice este mai bun decât PSDul”. Nu mă aflu printre ghicitoarele meandrelor gândirii președintelui, nu sunt nici un roboțel care mă întorc cu fața la est sau la vest doar că așa vrea mentorul și nici nu intenționez să găsesc sensuri ascunse, știute de toți fanii. Analizând însă toată traiectoria politică a Președintelui pot trage niște concluzii personale pe care nu le impun în nici într-un caz ca adevăruri absolute și imuabile ci ca niște opinii subiective.

Traian Băsescu este un animal politic, nimeni nu neagă asta. Numai dacă vezi că românul nu poate sta indiferent în fața unei vorbe aruncate de el îți dai seama că da, e un adevărat om politic. Poți să-l iubești sau poți să-l urăști dar nu te poți preface că nu există. Dar de aici și până la a susține că toate acțiunile și declarațiile lui sunt gândite pentru binele României și a cetățeanului, e cale lungă. Ce poți să observi cu ochiul liber, e un tip conflictual care, dacă nu sunt certuri sau scandaluri, le inventează. Și cel mai simplu exemplu este să ne aducem aminte că alegerea lui Blaga în PDL s-a făcut democratic, așa au vrut majoritarii din partid, bine sau rău, a fost un vot corect. Doar că Traian Băsescu nu s-a putut abține să nu iasă la televizor și să le spună ”Bye, Bye, mă despart de PDL”. Motivul? Nu a ieșit la vot una din constantele din viața lui Traian Băsescu: Elena Udrea. Dincolo de faptul că un președinte în funcție, echidistant față de toate partidele politice, nu avea de ce să dea o asemenea declarație la limita Constituției, m-a îngrijorat atunci spiritul ”democratic” de care dădea dovadă președintele. Niște oameni l-au ales pe Blaga președinte de partid și deodată partidul nu mai era bun, nu mai era democrație în PDL. Dar dacă aceiași oameni ar fi ales-o pe Elena Udrea, toate ar fi fost bune și frumoase, nu?

Să nu uităm nici că Traian Băsescu a încheiat un pact de coabitare cu Victor Ponta și, dacă mi-aduc bine aminte, au fost vremuri când a avut chiar cuvinte de laudă față de traseul politic al acestuia. Și atunci ne-a explicat că interesul general al țării și al Uniunii Europene cere această coabitare, el se sacrifică pentru binele națiunii.

Coabitând cu Victor Ponta, l-a făcut terci pe Crin Antonescu de câte ori a avut ocazia și a discutat la modul cel mai critic de PNL. Când a anunțat însă că nu mai coabitează cu Ponta a uitat să ne anunțe cărui interes se subordonează, nu-i mai cerea țara, Uniunea Europeană? Aseară însă a făcut din nou o mișcare de balet, anunțând că de ce nu, pentru o unificare a dreptei nimic nu este imposibil, chiar o susținere a lui Crin Antonescu la Cotroceni. Evident, în fața oricărei acțiuni sau inacțiuni, Traian Băsescu pune interesul general, al țării, al nostru, al Uniunii Europene, al universului.

Ascultând toate astea ai impresia că omul acesta s-a sacrificat în permanență pentru țară și pentru tine, pentru dreapta, fără ca el însuși să aibă vreun avantaj din asta. El este eroul, fără el dreapta nu-i nimic, am auzit asta de sute de ori.Spuneam anul trecut, după suspendare, când am stat acasă ca să nu girez niște acțiuni anticonstituțâionale ale USLului și nu pentru că mi-a cerut președintele, că-l voi considera erou pe Traian Băsescu dacă, reîntors la Cotroceni după înfrângerea USLului la referendum, își va da demisia și, călare pe un cal alb, va reorganiza dreapta nu de pe poziția de Președinte, nu prin consilieri prezidențiali, ci ca simplu cetățean. Că numai așa îmi va dovedi că se sacrifică în interesul dreptei din România. Mda, vise!

Revenind la ultimele declarații ale președintelui e greu să fii orbit de fanatism prezidențial și să observi în același timp că declarația de eventuală susținere a lui Crin Antonescu, de unificare a dreptei înglobând, de ce nu, și PNLul, are la bază interesele lui, care întâmplător s-ar putea să se plieze și pe interesele tale. Nu invers, stimate cetățean, Pune punctul pe ale ”lui” și vei descoperi cheia secretului. Iar interesele actuale ale lui Traian Băsescu sunt să ajungă Prim Ministrul României. Cine va fi Președinte? Ce contează? Vom auzi iar de interesul general, democrație, Uniunea Europeană, stat de drept. Și din nou o parte a cetățenilor va avea certitudinea că iată, maestrul a făcut încă un sacrificiu pentru noi.

 Categorii:Politica în cuvinte

4 răspunsuri

  1. Nu stiu daca a luat in calcul a fi viitorul premier, dar daca da , de ce nu? Credeti ca ar fi un premier mai rau decat Ponta? Ma indoiesc, stie situatia Romaniei foarte bine(poate mai bine decat oricine) si are deja stabilite mai bine decat toti relatiile internationale. In ceea ce priveste sustinerea lui Antonescu ma indoiesc ca l-ar sustine Basescu pe Antonescu.

  2. Treaba cu copiii e melodramatica si deplasata. In rest…asta-i ce spun si eu.

  3. am șters tot paragraful, am mai recitit și da, era aiurea

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: