Trei scenarii și-o concluzie


ImaginePentru că de 23 de ani aproape nimic ”de bine” nu se întâmplă în România, pentru că la putere s-au rotit ”ei” cu ”ei” și din nou ”ei”, pentru că promisiunile în campaniile electorale sunt infinite dar realizarea lor de după alegeri se apropie de zero absolut, pentru că cârcotim împotriva Uniunii Europene, m-am gândit să analizăm împreună care ar fi soluția cea mai bună pentru țara noastră. În demersul meu, am gândit mai multe teme de dezbatere:

Scenariul I – Politica prin noi înșine

Am auzit de multe ori în ultima vreme, mai cu seamă la generația tânără, că ”de ce să mergem cu unii sau cu alții, putem merge cu noi înșine”. Deviza „prin noi înşine” a apărut la începutul secolului XX ca expresie a naţionalismului economic al liberalilor, prin care capitalul autohton trebuia protejat în faţa celui străin. Expresia ”prin noi înșine” însemna, cum spunea Vintilă Brătianu într-un celebru articol din 1905 „ să nu dăm elementului străin decât strictul necesar”. Cu alte cuvinte, aveam nevoie de capital străin dar îl protejam mai cu seamă pe cel autohton, preluam principiile democratice din occident dar le adaptam la tradițiile noastre iar ”interesele generale ale României trebuiau să primeze în faţa intereselor burgheziei industriale şi bancare străine”. Ehei, frumos! Azi însă, în condițiile unei globalizări pe care lumea nu a mai cunoscut-o, pare greu de implementat o politică ”prin noi înșine” fără a deveni o țară stingheră, lăsată la marginea civilizației, cu embargo-uri puse de marile puteri. Presupunând că am ieși din Uniunea Europeană și NATO și că am da legi de protecție fiscală pentru capitalul autohton, cine sunt cei care ne-ar importa produsele și la ce preț?

Scenariul II – Dacă tot suntem Păcală, mergem cu Ivan Turbincă

Alte voci spun că ”de ce ne-am lega cu lanțuri de Uniunea Europeană și de NATO dacă maica Rusie e mai aproape?”. Nemulțumirea celor care își întorc privirea spre Est pornește de la așteptările pe care le-au avut de la Vest și care nu s-au împlinit, fie că noi am așteptat ”pară mălăiață în gura lui nătăfleață”, fie că am avut decidenți neputincioși care n-au știut să profite de oportunitățile de a fi țară membră UE, fie din cauza declanșării crizei economice care a pus în alte ecuații banii de care dispunea Uniunea pentru dezvoltarea statelor membre. Cert este că apropierea de Rusia pare a fi o variantă la care oamenii politici, mai ales cei de stânga, trag cu ochiul. Înainte de a simpatiza cu această idee, să ne amintim ce a fost Rusia pentru noi:

– guvernul României a trimis Rusiei, spre păstrare, Tezaurul României (zeci de vagoane de aur) și nici vorbă ca maica Rusie să ni-l returneze.

– la sfârșitul celui de-al doilea război mondial, Rusia a ocupat Basarabia și nici vorbă să ne invite ca aliat la masa tratativelor chiar dacă întorsesem armele la 23 august 1944.

– Rusia ne-a impus comunismul iar până în 1958 a menținut în țara noastră trupe de ocupație.

– cu ajutorul sovieticilor a fost impusă Republica în 1947 iar regele a fost trimis în exil

– nu în ultimul rând, Rusia a manipulat revoluția din 1989 încât ne-am ales cu Ion Iliescu și cu o clasă politică neocomunistă care a înăbușit în sânge revolta din Piața Universității.

Da, poate că rușii ne-ar promite marea cu sarea dar poți avea încredere în ei după toate experiențele pe care le-a avut România cu Răsăritul? Mai putem fi azi un Păcală de care să-și bată joc un ”Ivan Turbincă”?

Scenariul III – China cea înfloritoare – sora noastră ca un soare

După zâmbetele decidenților de la București, după vizitele făcute anul acesta în China, nici o orientare spre țara în care comunismul e la el acasă  nu poate fi scoasă din calcule. Sigur că China se uită la România în tandem cu interesele Rusiei cu care se completează reciproc dar suntem siguri că ne dorim execuții în piața publică, sărăcie lucie pentru marea majoritate a cetățenilor, interzicerea dreptului la liberă exprimare și natalitate programată? Și oare China și-ar strica relațiile cu marile puteri pentru noi, știut fiind că Statele Unite sunt cel de-al doilea mare partener comercial al acesteia?

Concluzia – Măcar o dată să nu fim trădători  

Din punctul meu de vedere, cel mai bun lucru care ni s-a întâmplat, după mulți ani de izolare economică și politică în care ne-a aruncat comunismul, este aderarea țării noastre la Uniunea Europeană. Da, știu, avem multe să reproșăm Europei dar multe dintre reproșuri ar trebui să ni le auto-adresăm. Vina de a fi în coada Europei nu se datorează Uniunii Europene ci spiritului nostru mioritic de care nu putem scăpa, genei noastre de ”las-o, băi, că merge și-așa”.  Iar dincolo de nemulțumiri, v-ați gândit vreodată cum ar fi să nu ai voie să reproșezi, să-ți fie pus pumnul în gură când ai avea o opinie, să nu poți să te dezvolți liber? Căci asta ne-a adus Uniunea Europeană, dreptul de a fi liberi și, iată, de a putea manifesta chiar împotriva ei.

Așa că, zic, hai să schimbăm Europa dar dinăuntrul ei, nu dinafară. Iar pentru asta Uniunea Europeană trebuie să existe prin participarea noastră la dezvoltarea ei, prin votul de încredere pe care e necesar să i-l acordăm, prin seriozitatea cu care ne vom alege reprezentanții.

”Pentru concursul Blogger European”

<script type=”text/javascript”
src=”//widgetoo.net/blogpass.js#{name:’NUMEBLOGGER’}”></script>

http://ec.europa.eu/romania/focus/images/blogger-european-regulament-2013.pdfCategorii:Politica în cuvinte

Etichete:, , , , , ,

1 răspuns

  1. O Uniune Europeană fără Dumnezeu şi fără principii morale (enunţate, niciodată însuşite şi aplicate) este o nouă Uniune Sovietică condusă de „doamnă de fier”,uniune care n-are alt scop decât să-i spolieze pe cei mici,desigur,cu „largul sprijin” a politrucilor din interiorul acestor ţări care numai membre cu drepturi depline nu sunt ci doar nişte amărâţi de sateliţi,doar egaşitatea nu este pentru căţei! Mai devreme sau mai târziu această Uniune eteroclită va face implozie!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: