Valurile de proteste periclitează alegerile europene


proteste-de-amploare-in-spania-zeci-de-mii-de-oameni-au-manifestat-impotriva-austeritatii-si-somajului-213275În mai puțin de un an cetățenii europeni vor alege, în fiecare stat membru, reprezentanții în Parlamentul European. Va fi o campanie electorală dificilă, pe fondul crizei economice prelungite, departe de a-și fi atins măcar punctul culminant. Rând pe rând, statele Europei taie, ajustează, diminuează, amânând construcția. Răbdarea cetățeanului față de incapacitatea politicienilor de a găsi metode de dezvoltare economică a ajuns la capăt. Deși a fost declanșată în 2008 dincolo de ocean, prelungirea efectelor crizei peste limita suportabilității din Normandia până-n Carpați a schimbat paradigmele. Neîncrederea în Uniunea Europeană s-a transformat în îngrijorare, întreaga construcție este percepută ca fiind excesiv birocratizată, astfel încât parlamentarii europeni par a nu mai reprezenta interesele celor care le-au acordat mandatele ci mai degrabă interesele oligarhiilor financiare și a corporațiilor.

Sabia lui Damocles amenință stabilitatea Europei, cu efecte asupra participării la vot. Tot mai multe voci strigă lozinci anti-europene, în stradă protestele sunt din ce în ce mai violente, străbătute de idei naționaliste. Deși îndreptate mai ales împotriva structurilor politice naționale, protestele vor avea cu certitudine efecte negative și asupra alegerilor europene.

Paharul nemulțumirii s-a umplut și, în mai mult decât o treime din țările componente, s-a și vărsat. În Grecia, Polonia, Ungaria, Spania, Portugalia, Italia, Franța oamenii ies în stradă. S-au săturat de majorarea taxelor și impozitelor, singura modalitate găsită până acum de către  politicieni pentru menținerea economiilor naționale pe linia de plutire. S-au săturat ca statul ai cărui cetățeni sunt să salveze băncile – actorii principali ai crizei – fără ca acestea din urmă să se revanșeze în vreun fel. Legile naționale nu le apără averea sau locul de muncă iar măsurile sunt percepute ca niște pumni în plex, oferiți cu dărnicie de stat. Și, de ce să nu recunoaștem, cu îngăduința Uniunii Europene.

În aceste condiții, este foarte probabil ca prezența la vot în 2014, pentru alegerea euro-deputaților, să fie extrem de redusă. Bruxelles-ul, deși îngrijorat de acest posibil absenteism, nu pare să fi luat până acum vreo măsură pentru a-l contracara. Cetățenii UE percep mai mult ca oricând că întreaga construcție europeană, departe de a le apăra interesele, este doar o mașină care impune reguli strivitoare atât pentru libertățile individuale cât și pentru cele colective. Europa oferă acum imaginea unui continent în derută, fără o viziune clară și unitară asupra modalităților de ieșire din criză și de redobândire a bunăstării.

Nici România nu a scăpat de nemulțumirea unei părți a populației, ieșită în stradă să-și impună revendicările. Puțin diferite de cele din alte state, protestele de la noi se îndreaptă mai ales împotriva unui sistem politic care nu a fost în stare să elimine corupția, șpaga și conflictele de interese. Chiar dacă aparentele cereri ale protestatarilor sunt interzicerea exploatării cu cianuri de la Roșia Montană și a gazelor de șist prin fracturare hidraulică, în esență, protestele sunt îndreptate împotriva tuturor politicienilor, fie ei de stânga sau de dreapta. Un protest împotriva unui sistem ai cărui reprezentanți au dovedit doar apetența pentru banul public și pentru majorarea birurilor puse pe umerii cetățeanului. Un sistem corupt de la opincă până la vlădică.

O luptă surdă se desfășoară între instituțiile statului și cetățenii nemulțumiți, atât în România cât și în celelalte state unde se desfășoară proteste de stradă. Iar vocile din stradă sunt din ce în ce mai furioase, mai cu seamă că statul se pregătește să înăbușe strigătele nu să asculte cererile. Sau, prin mijloace specifice să manipuleze protestele fie în favoarea unuia sau altuia dintre decidenții politici, fie să le arunce în derizoriu. Toate aceste nemulțumiri se vor vedea cu siguranță în absența la vot din 2014.

Forumul de la Bruxelles nu mai este de mult timp gazda soluțiilor convenite de comun acord și nici laboratorul din care să iasă la iveală soluții și modalități de rezolvare a problemelor statelor componente ci, din ce în ce mai mult, un buncăr din care ies directive profund dezaprobate de către cei cei asupra cărora se abat efectele lor.

<script type=”text/javascript”

src=”//widgetoo.net/blogpass.js#{name:’NUMEBLOGGER’}”></script>

”Pentru concursul Blogger European” ;

http://ec.europa.eu/romania/focus/images/blogger-european-regulament-2013.pdfCategorii:Politica în cuvinte

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: