Cârcoteli la Directiva europeană privind decontarea cheltuielilor de sănătate


Imagine”Directiva 2011/24/EU a Parlamentului European, din 9 martie 2011, privind accesul cetățenilor Uniunii Europene la tratamente transfrontaliere, care trebuie implementată în toate statele membre până în luna octombrie. Potrivit acestei directive, fiecare cetățean european își poate alege unitatea sanitară de pe teritoriul UE unde vrea sa se trateze. Însă, ca să-și deconteze o parte din bani la stat, pacientii vor trebui să țină cont de pachetul de servicii acoperite de Casa Natională de Asigurări de Sănătate.”

Mai multe vezi aici: http://www.click.ro//lifestyle/sanatate/tratament-sanatate-medicamente-cheltuieli_0_1543645687.html

Am aflat că pacienții români se pot trata în străinătate urmând ca la sosirea în țară Casa de Sănătate să le deconteze tratamentul . Foarte frumos în teorie dar, ca orice Gică Contra care se respectă, am câteva cârcoteli de făcut, așa cum am înțeles eu că se va întâmpla.

Dacă se dorea într-adevăr ca această reglementare să fie un ajutor în favoarea cetățeanului care are nevoie de un tratament pe care nu-l poate (sau nu vrea) face în România, ar fi fost de preferat ca omul bolnav să prezinte instituției medicale pe care o preferă doar un card de sănătate (care să ateste că este asigurat) iar decontarea să se facă direct între respectiva instituție medicală aleasă și casa de sănătate din România la care este asigurat.

În formula în care este acum Directiva, omul bolnav trebuie să dispună mai întâi de suma de bani cerută de spitalul din străinătate, să plătească acolo toate angaralele și poate să-și facă tratamentul/analizele/operația. Apoi, la venirea în țară urmează să bată la porțile Casei de Sănătate și să-și recupereze banii. După cum cunosc eu instituțiile statului român, după cum se prezintă sistemul de sănătate românesc, bat pariu că-și va rupe pingelele degeaba. Ori nu-și va recupera banii niciodată ori va fi încurcat și enervat de atâtea proceduri birocratice încât bietul om, abia tratat de o boală, poate risca să se îmbolnăvească de alta. Cert este că, la cum merg treburile în România, nu cred că-și va recupera banii prea repede sau mai bine spus, niciodată. Avem suficiente exemple în care statul român nu a pus în executare sentințe judecătorești definitive și irevocabile de despăgubiri, de ce acum ar fi altfel?

Și ce să înțeleg eu din faptul că Directiva europeană lasă responsabilitatea decontării serviciilor medicale la mâna bietului cetățean? Că nici Europa nu are încredere că acestea vor fi decontate în țărișoara noastră? Pentru că dacă ar fi altfel decontarea s-ar face între cele două instituții și nu l-ar implica și pe cetățeanul și așa bătut de soartă datorită bolii.

Despre faptul că în maniera cum a fost aprobată această directivă trebuie să ai deja banii de tratament, că ți se va deconta (dacă!!!!) tratamentul după cât costă în România și nu acolo unde ai ales să te tratezi, nici nu merită să vorbim. Directiva pare a fi o frecție la un picior de lemn. În fapt toată viața trebuie să-ți pui bani deoparte pentru ziua când ai să fii bolnav fiind obligat însă să întreții și sistemul sanitar din România care nu-ți va oferi servicii medicale de calitate.Categorii:Politica în cuvinte

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: