E suficient să fim români


e suficcient ca suntem romaniCe vrei, Europa&America sau Rusia? În aceste două luni de când au început protestele împotriva exploatării de la Roșia Montană, combinate în ultima vreme și cu cele împotriva exploatării gazelor de șist prin fracturare hidraulică, nu aud decât de asta. Să nu aud că ești  împotriva exploatării aurului sau gazelor de șist că te etichetez imediat: ”filo- rusule!” De unde a reieșit că ești filo-ceva dacă manifești, nu știu. Și… sigur, sigur te manipulează cineva, ”din capul tău n-ai fi ieșit așa pe stradă!” Azi aruncă în tine disprețuitor că te manipulează Soroș, mâine că te manipulează rușii, poimâine chiar USL-ul care de fapt e pentru chiar dacă-i împotrivă. Mai rămâne să se arunce în manifestanți cu extratereștri. Sunt teribiliști, habarniști, manipulanți, gloată, cu IQ-ul de capră, tembeli, idioți,  comuniști, anarhiști, fasciști.

Mie mi se pare că, stând cocoțați, fie pe scaunele pe care v-ați aburcat unii la revoluția (!!!!) din 1989 (voi sau mentorii voștri), fie prin redacțiile de presă (unii ronțăind coltucul de cozonac pe care vi l-au aruncat companiile străine ce fac obiectul contestațiilor străzii), fie pe facebook (cei care considerați că adevărul absolut e în buzunarul vostru de la piept, că sunteți Magister Dixit), fie cei de acasă (care nu puteți accepta că toată clasa politică este de toată jena) n-o să aflați niciodată cum sunt acei oameni din stradă. Poate că ați ratat un moment pe care ni l-a pus la dispoziție istoria, în marea ei mărinimie. Sau poate sunt habarniști/manipulați/etc. Nu pot decide în locul vostru. Dar cocoțați în înaltul sferelor de suficiență, n-o să știți niciodată adevărul despre ce sunt, cum sunt și ce vor protestatarii.

Sigur, n-o să-l cunoașteți nici dacă veniți în stradă chitiți că adevărul vostru este singura variantă posibilă și încercând doar să să găsiți probe care să vă confirme ceea ce este deja imuabil în creierul vostru. Singura modalitate să cunoașteți adevărul este să participați alături de ei fără idei preconcepute, fără generalizări făcute din două trei elemente particulare. Să încetați de a mai impune voi lideri când strada nu-i recunoaște, de a le băga pe gât oameni pe care protestatarii nu-i acceptă a fi reprezentanții lor.

Ca toate evenimentele din România, manifestanții au împărțit România în două. Jumătate înțelegem de ce ies (chiar dacă nu participăm) iar cealaltă jumătate îi disprețuim. Ar părea, după opinia multora dintre voi că o parte a țării vrea la răsărit și o parte cu Europa, America și alte țări civilizate. Parcă văd aceeași ură care ne-a zdruncinat astă vară la referendum, ori erai băsist dacă stăteai acasă ori erai uselist dacă te duceai la referendum indiferent cum ai fi votat. Nu există neutralitate în România, suntem un popor plin de pasionali așa că e musai să fim ori de partea unuia ori a altuia.  Iată că se repetă figura, unii vrem exploatare, alții nu vrem și ne dușmănim din cauza asta. Dacă vrem înseamnă că suntem cu occidentul dacă nu vrem înseamnă că suntem cu rușii. Ne mai și înjurăm unii pe alții căci e un sport național, din moși strămoși, să-i zici vecinului una de mamă.

Te uiți la poporul român și nu-ți vine a crede. Oamenii nu se mai ascultă, nu se mai aud, nu-i poți spune unuia care vrea exploatare că ”uite, eu nu vreau din cauza aia și aia…” sau unuia care nu vrea exploatare ”uite, nu prea ai dreptate să nu vrei pentru următoarele motive…”. E extremism: vrei sau nu vrei. Punct. Și fiecare se ascultă doar pe sine și pe cei care îi dau dreptate, fiecare caută probe care să susțină adevărul lui.

Mi-aș fi dorit ca întreaga societate (și cei care vor și cei care nu vor exploatare) să se adune și să strige: vrem să vină specialiști care să dezbată problema, să ne informeze, să știm clar care sunt beneficiile și pierderile exploatării sau neexploatării. Specialiști și de o parte și de alta, nu oameni politici care declară după cum le este interesul. Vrem ca justiția să își spună cuvântul dacă sunt falsuri, șpagă, legi încălcate, vrem de -secretizarea contractelor.

Și cred cu tărie că nici cei care sunt împotrivă nu sunt filo-ruși la fel cum cei care sunt pentru nu sunt filo-americani sau filo – orice. Vreau să cred că suntem români și că ne interesează soarta României, dezvoltarea ei, nu interesele unor companii străine, că vrem sau nu pentru că ne pasă de România și nu pentru că cine va exploata sau nu este de colo sau de dincolo.Categorii:Politica în cuvinte

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: