Când nu ajungi la struguri zici că-s acri


cand nu ajungi la struguriNu sunt omul care să pun anateme: ăia-s proști, ăilalți sunt idioți, numai eu sunt deținătorul adevărului absolut. Pentru că am învățat că viața se compune din adevăruri relative care, și ele, sunt subiective funcție de cine și în ce conjunctură le analizează. Sau, așa cum ne spunea profa de pedagogie în facultate ”Și mata ai dreptate, și mata ai dreptate. Iar adevărul este o sumă a câte puțin din fiecare ce-ați spus voi”.

Nu mă pot însă abține (pentru a câta oară?) să nu analizez comportamentul susținătorilor așa zisei drepte față de manifestațiile împotriva exploatării cu cianuri de la Roșia Montană și a celor prin fracturare hidraulică pentru gazele de șist. Nu sunt specialistă nici în una nici în alta dar faptul că ele au generat discuții aprinse la nivelul Parlamentului Uniunii Europene, faptul că unele state au interzis aceste proceduri, mă face să îmi pun semne de îndoială. Iar dacă adaug lipsa totală de încredere în statul român, faptul că banii din redevență (puțini, de altfel) vor fi folosiți pentru consum (pensii, salarii sau achiziții tot pentru huzurul lor) și nu pentru investiții care să aducă profit, gradul meu de neîncredere crește exponențial.

Oamenii care au ieșit în stradă începând de la 1 septembrie au fost etichetați în fel și chip de dreapta, cea care se află, sau ar trebui să se afle, în opoziție. Li s-au pus anateme, au fost făcuți în fel și chip: de la habarniști, manipulați de Soroș, de USL, de ruși la idioți, drogați. Nu cred că mulțimea care iese în stradă de 7 săptămâni este așa, am participat și eu la proteste cu ochi vigilenți și n-am observat nici una din tarele mai sus amintite. Am însă niște nelămuriri față de comportamentul dreptei în această perioadă.

Dreapta a stat la guvernare o perioadă lungă de vreme (CDR  în 1996-2000; Alianța DA și Guvernul Tăriceanu în 2004 – 2008 și în fine PDL în 2008-2012). Dacă ne raportăm la perioada 1990 -2013, jumătate din timp au guvernat cei de dreapta și jumătate cei de stânga. Suficient timp, după părerea mea, pentru ca cei de dreapta să ia măsuri benefice de dezvoltare a României astfel încât cetățeanul să nu vrea socialism. Din păcate, nu s-a întâmplat asta, dreapta (sau cei care susțin, teoretic, că sunt de dreapta) n-a făcut cu mult mai multe decât a făcut stânga.  Promisiuni neonorate, contracte atribuite discreționar, scandaluri, oameni bănuiți de corupție puși în funcții, baroni locali care par a dicta mersul lucrurilor.

Cred că acesta este motivul pentru care, spre nemulțumirea dreptacilor, oamenii din stradă sunt împotriva tuturor și vor ”Jos sistemul”.  Oamenii care manifestă nu sunt partizanii nici ai celor de stânga – azi la guvernare – dar nici ai celor de dreapta. Și mi se pare că atitudinea dreptei de a arunca cu pietre în manifestanți este una pierzătoare.

Hai să presupunem că majoritatea oamenilor din stradă sunt de stânga. Pare greu de presupus că oamenii aceia bine îmbrăcați, cu slujbe bănoase prin companii private sau chiar patroni și-ar dori să trăiască în comunism dar pentru un exercițiu de gândire, putem să îi etichetăm în stângiști. V-ați întrebat vreodată, voi cei de dreapta, de ce au ajuns să simpatizeze cu stânga? V-ați întrebat vreodată unde este vina voastră, de ce nu ați putut să schimbați mentalități și educația generației tinere când ați avut România pe mână, astfel încât să respecte doar valorile dreptei? Oare nu aveți nici o vină pentru faptul că cei din stradă nu au încredere nici în voi?

M-am așteptat, la începutul acestor proteste, ca dreapta să vadă uriașa ocazie pe care ne-o dă din nou istoria. Mă așteptam ca opoziția să iasă în stradă de partea tinerilor fără să-și aroge meritul acestor proteste, ca simpli cetățeni. O participare masivă ar fi dus la căderea stângii de la guvernare. Numai că o asemenea participare trebuia precedată din partea dreptei de o ”mea culpa”. Trebuia precedată de curățenie în sânul ei. Trebuia precedată de o poziție clară și argumentată față de cerințele protestatarilor. Ori dreapta nu a făcut nimic din toate astea.

A preferat critica la adresa protestatarilor, lăsându-i să cadă pe mâna unor manipulatori. Or, când o parte din vină îți aparține este greșit a arunca cu anateme, se pot întoarce împotriva ta.Categorii:Politica în cuvinte

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: