Dacă nu cu Europa, atunci cu cine?


ImagineO parte a românilor cârcotesc că Europa nu-i ceea ce au crezut și au visat, că prea se amestecă în treburile interne, că ne dă bani cu o mână dar ni-i ia cu cealaltă, că ne obligă să ne dezvoltăm doar în anumite direcții, că ne-a știrbit suveranitatea înscrisă în Constituție. Cârcoteala asta se reflectă în absența la vot. Absență determinată și de faptul că nu prea înțelegem de ce avem eurodeputați care nu fac la Bruxelles ceva benefic pentru țară.

În primul rând, rolul eurodeputaților români nu este să se bată doar pentru România ci pentru întreaga Europă, ei sunt cei care stabilesc regulile și normele de dezvoltare ale Uniunii Europene, din care facem parte și noi. În acest mod își fac datoria și pentru România.

În al doilea rând, Uniunea Europeană nu este un ONG care donează bunăstare țărilor membre. România știa, sau trebuia să știe, că aderarea la Uniunea Europeană înseamnă o serie de reguli pe care eram obligați să le respectăm. Acuzăm oamenii de afaceri din Europa că ne-au cumpărat fabricile și uzinele pe nimic dar nu observăm că, mai întâi, ele au fost devalizate de români. Într-o economie de piață, orice om de afaceri așteaptă până când compania pe care vrea să o cumpere se află în dificultate financiară. Dar vina acestei dificultăți nu este a celui care așteaptă ci a managerului care a adus compania în stare de insolvabilitate. Ori cei care au manageriat companiile românești au fost români de-ai noștri, nu străini din Europa.

Da, Europa ne dă bani să ne dezvoltăm doar în direcții ce par impuse dar este vina ei? Nu cumva vina este a reprezentanților pe care noi i-am ales și care nu sunt în stare să facă rapoarte concrete despre nevoile României? Eu cred că vina ne aparține. Dar ne-am învățat să dăm vina pe soartă, noroc, ploaie, secetă, pe oricine, numai pe neputința noastră, nu.

Cerem Europei bani pentru subvenții în agricultură dar noi, la 24 de ani după revoluție, nu avem o situație clară a proprietății. De altfel, dovada clară a neputinței noastre, a lipsei de responsabilitate este faptul că, după un recensământ recent (2011) pentru care s-au cheltuit 45 milioane de euro, nu avem o situație clară a locuitorilor acestei țări. Câți suntem în total? Câți plecați în străinătate și câți rămași acasă ? Câți avem drept de vot? Dacă mai cer si structura pe studii, deja am intrat într-o ceață totală. Nu știm, dar cerem ca și cum am ști.

Acuzăm Uniunea Europeană că se bagă în treburile noastre interne. Care? Acelea în care infractori au ajuns la vârful puterii și au încercat să răstoarne statul de drept? Cum ați fi vrut să se comporte Europa când un membru al ei, cu care a stabilit niște reguli de conviețuire, își bate joc de reguli și convine că dezordinea este mai importantă decât ordinea, furtul din banul public mai important decât cinstea și onoarea, apărarea infractorilor mai importantă decât apărarea Constituției, subjugarea justiției e mai importantă decât independența ei!

Oricâte greșeli ar fi făcut Uniunea Europeană, să nu uităm! Fără ea eram într-un perpetuum comunism iliescian, în care pumnul în gură era la ordinea zilei, în care n-am fi văzut nici un politician cercetat/arestat pentru fapte de corupție, în care justiția ar fi fost o cârpă de șters pe jos în mâna politicienilor, în care libertatea cuvântului s-ar fi oprit la osanale și imnuri pentru iubiții conducători, în care nici n-am fi visat la o viață mai bună. Este însă nevoie să dăm și noi ceva Uniunii Europene, să arătăm că suntem responsabili de soarta noastră respectând regulile la care ne-am angajat, că nu stăm cu mâna întinsă la porțile ei pentru un colț de pâine ci punem mâna la frământat, că știm să ne gospodărim, că am învățat că banul public se cheltuie în interes public și nu al propriilor buzunare. Când vom învăța toate astea, vom primi mai mult respect de la Uniunea Europeană.

Și, indiferent de greutățile prin care trecem, dacă nu Uniunea Europeană, atunci cine? Cu ”maica” Rusie ne-am lămurit în anii comunismului, mulțumim, nu.

”Pentru concursul Blogger European”

Dă clic pentru a accesa blogger-european-regulament-2013.pdfCategorii:Politica în cuvinte

Etichete:, , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: