Justiția, Papici și Roșia Montană


justitia si beneficiul indoielii

Par a nu avea nici o legătură, nu? Titlul meu a pornit de la nemulțumirea unei părți active de pe facebook care nu a înțeles de ce tinerii care manifestă de 4 săptămâni pentru anularea contractului RMGC și interzicerea exploatării cu cianuri la noi în țară nu s-au aliat masiv la protestul pentru apărarea DNA-ului, zguduit de demiterea procurorului Papici, cel care a condus cercetarea penală în cazul Dragnea – acuzat de fraude la referendumul din 2012. 

Hai să ne imaginăm că suntem tineri. Suntem pentru păstrarea naturii cât mai aproape de modul în care ne-a lăsat-o Dumnezeu (sau universul). Astfel încât ne strângem unul cu celălalt și hotărâm că așa nu se mai poate. Ne informăm și aflăm că proiectul Roșia Montană este de 16 ani și că a traversat toate partidele aflate în România care au fost la guvernare. Și că nici un politician nu a avut curajul sau demnitatea să denunțe toate aceste mișmașuri despre care se vorbește în legătură cu RMGC și modul în care a ajuns această companie să obțină un control mai mare decât statul în exploatarea minieră din Roșia Montană.

Au fost acuzații și de o parte și de cealaltă cu privire la o eventuală mită și influență din partea RMGC pentru a exploata aurul de la Roșia Montană dar mă voi opri la cele mai importante, ca să revin la motivul pentru care scriu acest articol:

– În 2 septembrie, imediat după izbucnirea manifestațiilor pro Roșia Montană, Președintele Traian Băsescu se întreba retoric câți bani a primit Victor Ponta de la compania Gabriel Resources pentru a aproba exploatarea de la Roşia Montană.

– În 17 septembrie întrebat în emisiunea lui Moise Guran dacă  este de părere, ca cetățean, că Gold Corporation a cumpărat politicieni, Premierul Victor Ponta a el răspuns: “Probabil ca da. Nu am date concrete in acest sens, dar probabil ca da”. Tot Victor Ponta a afirmat (după cum spune Mediafax) Gold Corporation ar trebui să facă publice sponsorizările acordate unor persoane politice şi unor publicaţii pentru că  ”la Băsescu ştim sigur că a fost, probabil şi la Roberta Anastase. Altminteri, riscăm să avem în România cel mai grav caz de lobby şi corupţie politică”.

– Alți politicieni par a avea interese obscure în RMGC (Ministrul Șova este cel care a făcut acest proiect de lege dar soția tatălui domniei sale este avocatul RMGCului)  sau sunt în consiliul de administrație al acestei companii (consilierului Adrian Dumitru Bendea, preşedintele PDL Abrud, care, potrivit declaraţiei de interese, este membru în Consiliul de Administraţie al SC RMGC SA Roşia Montană, de unde a încasat anul trecut 49.200 de lei.).

– În iulie 2011, ministrul – de atunci – al Culturii și Patrimoniului, Kelemen Hunor, s-a exprimat public cu privire la „promisiunea companiei Roșia Montană Gold Corporation (RMGC)“ de a investi 70 de milioane de dolari în patrimoniul cultural (n.a – distrugând un alt patrimoniu cultural). S-a încheiat un protocol din care rezultă că RMGC va plăti fracțiuni din sumă numai după ce RMGC va avansa în obținerea avizelor necesare declanșării proiectului. Cu alte cuvinte, Ministerul Culturii va primi banii numai dacă RMGC va câștiga procesele cu Alburnus Maior, sau dacă alte instituții ale statului vor lua decizii în favoarea RMGC.

– Monica Macovei, europarlamentar PDL ne spune că RMGC nu mai are licență de exploatare: “Eu îmi menţin părerea, în ceea ce priveşte Roşia Montană, exploatarea cu cianură nu este una sigură pentru mediu, inclusiv pentru sănătatea populaţiei. De altfel, din punct de vedere juridic nici nu cred că se poate acţiona rapid pentru că din câte ştiu licenţa de exploatare a expirat, iar acum recent există o decizie judecătorească care a anulat PUZ-ul care includea această exploatare. Nici nu se poate da aviz de mediu în acest moment. Trebuie refăcute foarte multe acte şi refăcute teste şi avize, dacă licenţa a expirat. Nu se poate vorbi de un aviz de mediu. În opinia mea, din ce am citit, licenţa de exploatare a expirat”

– Avocatul Piperea spune că în fapt RMGC trebuia lichidată încă din 2009, pentru mai multe amănunte. citește aici: http://www.cotidianul.ro/gheorghe-piperea-societatea-comerciala-rmgc-nu-mai-exista-de-drept-din-decembrie-2009-222296/

Cât privește Președintele Băsescu spune azi că: „Îmi pare rău că am semnat decretul lui Niţu. Niţu acceptă presiunea politică. Ce au făcut Niţu, Cazanciuc şi Ponta? Au compromis România. Este o imixtiune a politicului care a dat ordin procurorului general să facă ceva.” dar să ne aducem aminte că la numirea lui și-a cerut scuze public de la acesta pentru alte critici și l-a lăudat că este un profesionist.

În paralel cu aceste informații (și multe altele) pe care tinerii le citesc, pare că Justiția nu a mișcat nici un deget pentru a vedea ce se ascunde în spatele acestui contract de interes public dar secret, a protocolului încheiat între Ministerul Culturii și RMGC de asemenea de interes public dar secret, justiția nu pare să întreprindă ceva pentru a afla ce se află în spatele acestei lupte a clasei politice nu de a apăra patrimoniul statului ci al RMGCului. În aceste condiții tinerilor li se cere să deturneze mesajul lor ”Uniți salvăm Roșia Montană” și să manifeste în sprijinul Justiției.

Da, recunosc că atunci când l-a demis pe Papici, Victor Ponta s-a comportat față de procedurile de numire și de demitere a unui procuror ca un vechil pe moșia sa. Da, îi dau dreptul Președintelui de a lăuda azi pe cineva, a se îndoi mâine de el iar poimâine de a reveni la o altă idee decât cea de ieri sau azi dar îmi acord și mie dreptul de a nu mai crede în nimic. Da, recunosc că comportamentul lui Victor Ponta a fost o imixtiune în Justiție (de parcă ar fi prima, să ne amintim de ”haitele de procurori” – termen inventat de nemuritorul Ilici cu privire tot la acest dosar de anchetă – fraudele la referendum). 

Dar în condițiile în care de 16 ani se tot vorbește că nu-i tocmai corect modul în care România, prin reprezentanții săi de toate culorile, a încheiat un contract cu o firmă privată iar Justiția n-a mișcat un deget să afle dacă aceste informații sunt doar zvonuri sau ascund niște încălcări ale legii, să nu ne mirăm că tinerii nu au încredere în această justiție și că preferă să nu o apere.  Deși sunt de acord să manifest pentru independența Justiției (nu pentru Papici, ci pentru instituția în sine ca un garant al democrației), deși tinerii ar trebui să înțeleagă că este necesară pentru acea Românie pe care și-o doresc o justiție curată și independentă, încerc să-i înțeleg și pe ei cu privire la neîncrederea în această Justiție și le acord beneficiul îndoielii.

 Categorii:Politica în cuvinte

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: