Românii, victimele propriilor toleranțe


Tigani-romani-obligati-sPrin Directiva nr. 2004/38.CE din 29 aprilie 2004, Europa a reiterat dreptul cetăţenilor Uniunii la liberă circulaţie şi şedere pe teritoriul statelor membre. În practică însă, Uniunea Europeană are probleme grave cu respectarea acestui drept, întrucât voci din ce în ce mai multe cer ca țiganii să fie expulzați în patria unde își au cetățenia. Cum mulți sunt țigani români, măsura de expulzare îi vizează și pe conaționalii noștri.

Chiar dacă unii se vor supăra, îi voi denumi pe membrii nației hulită în toată lumea țigani. Pentru că sunt român și m-am săturat de alăturarea între român și rrom. Dacă ei s-au numit cândva rromi (mă îndoiesc, istoria îi cunoaște drept țigani, ei înșiși își spun țigani) atunci să ne fie schimbată și nouă denumirea în daci, iar țara să se numească Dacia. Căci nemulțumirea europenilor nu o poate depăși pe a noastră, cei de naționalitate română, care suntem tratați mizerabil, de multe ori prin alăturarea cu țiganii care ne fac de râs în lume.

Până a trăi cu ei și printre ei, europenii ne-au acuzat că nu știm să fim toleranți și nu avem politici pentru integrarea țiganilor. După aderare, europenii au uitat că ne-au arătat cu degetul și, puțin câte puțin, i-a cuprins disperarea. Ne imploră să ne luăm țiganii acasă căci viața lor calmă a fost dată peste cap de pirandele cu fuste crețe și puradei în brațe care cerșesc precum și de bărbații lor care înșală, mint, fură, tâlhăresc și uneori chiar ucid. Țiganii români sunt acuzați de majoritatea infracțiunilor, practică cerșetoria, nu respectă reguli sociale, își construiesc palate fără a respecta legile în construcții, nu plătesc taxe și impozite, asigurări de sănătate, nu-și trimit copiii la școală, trăiesc în condiții insalubre și mizere.

Să ni-i luăm acasă? Dar unde este acel drept de liberă circulație? Unde este toleranța europenilor, unde le sunt politicile de integrare? Poate că astăzi ne înțeleg, ei nu au putut integra la ei în țară câteva zeci de mii, cum am fi putut să o facem noi pentru aproximativ 2.000.000 țigani?  E foarte frumos în  teorie să vorbești despre cetățeanul european dar titlul acesta i se cuvine și unui francez, și unui german și unui român dar la fel de bine și unui țigan căci naționalitatea nu este trecută în pașaport iar drepturile sunt egale pentru toți.

Dacă eșecul integrării este comun în toate țările europene înseamnă că modul de abordare al problemei este greșit. Până acum Europa a alocat zeci de milioane de euro pentru integrarea țiganilor, proiect eșuat. Banii europeni au luat drumul ONG-urilor, cele mai multe conduse chiar de țigani, care i-au tocat dar n-au făcut nimic concret pentru nația lor.

Dar dacă s-a greșit? Dacă nu cu bani trebuie rezolvată problema? Cred că se impun legi aspre privind infracționalitatea, cerșetoria, sancțiuni dure față de nerespectarea regulilor unei comunități. Pentru toți cetățenii Uniunii Europene, incluzând între ei și nația țiganilor.

Până la găsirea unei soluții eficiente, noi, cetățeni români care nu suntem țigani, ne simțim discriminați de modul în care ne privesc europenii imediat cum trecem granița. Ne simțim agresați de privirile piezișe și ne limităm singuri dreptul de liberă circulație de rușine că suntem tratați ca și cum toată țara ar fi alcătuită din cerșetori, infractori, needucați, murdari. Ori lucrurile nu stau așa.

Pentru concursul Blogger European”

http://ec.europa.eu/romania/focus/images/blogger-european-regulament-2013.pdfCategorii:Politica în cuvinte

Etichete:, , , ,

6 răspunsuri

 1. Foarte buna postatea ta, Lili

 2. Problema tiganilor se perpetueaza la nesfarsit si fiindca nu au sansa sa fie angajati decat o foarte mica parte dintre ei.
  Eu personal am fost la un targ de joburi destinate exclusiv tiganilor, acum mai multi ani si am vazut o multime de tigani care voiau sa se angajeze…insa…iti redau conversatia angajator- tigan, posibil angajat:
  – ce serviciu mi-ati da si mie, doamna, intreaba tiganca de 40 de ani, cu fusta lunga, insa curat imbracata, decenta
  – avem post de femeie de serviciu ii raspunde doamna de la resurse umane
  – as vrea sa vin eu, maica
  – pai cate clase aveti?
  -6, ca n-a putut mama sa ma tina mai mult
  – a, fara 10 clase nu puteti sa va angajati…
  Am vorbit mai tarziu cu directorul targului si din 700 de posturi oferite se ocupasera…10.
  Deci, hai sa ne facam ca integram tiganii…

 3. Un subiect interesant si bine expus Lili.

 4. Eu am sa va relatez impresia mea din 2 orase europene. Viena si Roma. In Viena n-am vazut pui de tigan. Nici un cersetor, nici un gura-casca, nimic. La Roma cand am venit prima mea experienta culturala, chiar in trenul de tranzit de la aeroport spre oras, a fost cu o tiganca cersetoare. In oras erau peste tot prin centru, parte integranta a folclorului local de ziceai ca se trageau din romani. Poate de aici le-a venit si ideea de rromi.

  Problema nu e ca tiganii cersesc, fura si se comporta in afara normelor civilizate. Problema e ca li se permite. In Austria cersetorii erau alungati de pe strada, infractorii arestati, casele aiurea construite daramate. In tarile „latine” atitudinea permisiva a autoritatilor a dus la un fenomen de amploare inimaginabila. Tiganii sunt un caz de multiculturalism prost inteles. Principiul corect aplicat e „orice cultura se accepta atat timp cat se manifesta in cadrul unor norme de civilizatie de comun acceptate”. Si atunci sa vedeti ce repede se integreaza tiganii. Si nu numai ei ci si alte natii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: