Parlamentul European, subminat de sinecuri și nepotism


parlamentul-european-interior-afp

Dacă un demnitar nu are voie să fie administrator sau unic acționar într-o societate comercială, dacă un Primar nu are voie sa aibă angajat soția/rudă de grad I în instituția pe care o conduce, dacă un avocat nu are voie să apere cauze în care judecător este soț/rudă de grad I ori nu poate apăra în faza de cercetarea penală un învinuit dacă dosarul este instrumentat de un procuror care îi este rudă de grad I/soț, dacă un notar nu poate face acte dacă una dintre părți este rudă de grad I/soț, dacă un demnitar nu are voie să-și angajeze soțul/rudă de grad I la biroul său de parlamentar, se impune ca o asemenea măsură să fie luată și pentru candidații la alegerile din Parlamentul European, care nu ar trebui să numere printre membrii săi persoane ai căror soți/rude de grad I sunt în parlamentele naționale (deputați/senatori), dețin funcția de miniștri în guverne sau pe cea de Președinte al vreuneia dintre țările membre. Altfel, se poate naște un conflict de interese, ori persoana care deține o funcție de demnitate publică trebuie să ia o măsură echidistantă, bazată doar pe lege și pe interesul național.

La nivelul Uniunii Europene s-a stabilit prin Recomandarea Nr. 10/2000 a Comitetului Miniștrilor Consiliului Europei, în art. 13, paragrafele 1 – 3: ”Conflictul de interese se naşte în situaţia în care un funcţionar public are un interes personal de natură să influenţeze sau să pară a influenţa asupra exercitării imparţiale şi obiective a funcţiilor sale publice. Interesul personal al funcţionarului public cuprinde orice avantaj pentru el însuşi sau în favoarea familiei sale, a părinţilor, a prietenilor sau persoanelor apropiate, sau a persoanelor sau organizaţiilor cu care el a avut relaţii de afaceri sau politice. El cuprinde de asemenea orice obligaţie financiară sau civilă la care este constrâns funcţionarul public”. Întrucât Uniunea Europeană nu a dat decât o recomandare, la nivelul statelor membre au apărut diferențe, unele notabile. În România, conflictul de interese este prevăzut în Legea 161/2003 care definește conflictul de interese raportându-se la cei care exercită demnități și funcții publice. În conformitate cu dispozițiile art. 70 din această lege: ”Prin conflict de interese se înțelege situația în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcție publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influența îndeplinirea cu obiectivitate a atribuțiilor care îi revin potrivit Constituției și altor acte normative” iar dipozițiile art. 71 stabilesc care sunt principiile care stau la baza prevenirii conflictului de interese în exercitarea demnităților publice și funcțiilor publice: ”imparțialitatea, integritatea, transparența deciziei și supremația interesului public.”. Diferența în cele două cazuri prezentate se referă la faptul că România restrânge generalizarea la care se referă Uniunea Europeană (”Interesul personal al funcţionarului public cuprinde orice avantaj…”) la particular (”…interes personal de natură patrimonială…), excluzând astfel orice alte interese care nu sunt de natură patrimonială.

Revenind la alegerile din Parlamentul European din 2014, dezbaterea și adoptarea unor măsuri care să conducă la interzicerea ca în Parlamentul European să existe europarlamentari ai căror soți sau rude de gradul I sunt în Parlamentele/Guvernele naționale trebuie să pornească și de la analiza faptelor petrecute în România în iulie 2012, când s-a încercat un atac dur asupra statului de drept, prin adoptarea unor măsuri și acte normative care încălcau grav principiile democratice și Constituția. România a fost readusă atunci la normalitate doar prin intervențiile ferme ale liderilor Parlamentului European și prin poziția intransigentă a Curții Constituționale.

În situația actuală, dacă parlamentul și/sau guvernul unei țări membre adoptă măsuri care încalcă statul de drept și legislația Uniunii Europene iar acele încălcări sunt supuse dezbaterii Parlamentului European, prin prezența printre eurodeputați a rudeniilor sau soților unor demnitari din țările membre avem un conflict de interese! Parlamentarul european nu va vota niciodată împotriva măsurilor luate de demnitarul care îi este soț/ruda de grad I. În acest fel partizanatul de familie poate bloca acțiuni care au în spate un interes național al popoarelor pe care de fapt le reprezinta parlamentarul european, blocând chiar și interesul general al Uniunii Europene. O asemenea măsură ar fi dovada de netăgăduit că Uniunea Europeană respectă drepturile și libertățile fundamentale ale cetățeanului dar veghează și la dezvoltarea umanității promovând interesului general neafectat de interese partizane.

Iată de ce se impune adoptatea unei măsuri care să interzică candidatura pentru Parlamentul European al acelora ai căror soți sau rudenii de gradul I sunt deputați, senatori, miniștri sau președinte în statul pe care vor să îl reprezinte.

Deși ar părea că o asemenea măsură restânge dreptul de a fi ales prevăzut de Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, ea este legală privită prin prisma dipozițiilor articolului 52 din aceeași Cartă, pentru protejarea drepturilor și libertăților celorlalți, a interesului general.

Pentru concursul Blogger European”

Dă clic pentru a accesa blogger-european-regulament-2013.pdfCategorii:Juridice, Politica în cuvinte

14 răspunsuri

 1. Buna idee. Poate am scapa de madame, beizadele si madmoazele in PE

  • Mi se pare mai periculos să fii demnitar în țară și soția sau fiica demnitar în Parlamentul European decât acea reglementare că nu ai voie să-ți angajezi neamuri la biroul tău de parlamentar (european sau național). Pentru că o secretară de la biroul unui demnitar nu are putere de decizie dar un demnitar național suprapus de o rudă demnitar european, în care ambii au putere de decizie, duce la conflicte de interese care nu pot fi rezolvate în nici într-un caz în susținerea interesului general, fie el național sau european.

 2. Problema e ca o astfel de masura trebuie adoptata de un parlament intesat de soti,sotii,fii,fini ,nepoti ,cumetri si alte rubedenii .Chiar credeti ca Antonescu si Ponta vor sustine o masura prin care propriile lor neveste ,Adina si Daciana ,sa-si piarda privilegiile din PE ? USL se comporta ca o adevarata Cosa Nostra care incet ,incet va cuprinde si PE .Degeaba-i taiem tentaculele , cea care trebuie ,,eutanasiata ” ,este CARACATITA ! Si asta o putem face numai NOI !

 3. De acord si eu. Mai mult, as fi de acord cu extinderea prevederilor pana la rudele de gradul III.
  Prin extrapolare, as fi de acord cu implementarea interdictiei accederii in spectrul politic a urmatoarelor 2 generatii pentru rudele de gr I si o generatie pentru cele de gr II Astfel, suntem feriti sa continue bataia de joc a unor politicieni asupra noastra si prin intermediul beizadelelor.
  Iar dreptul de a fi ales trebuie sa fie sustinut de anumite competente, capacitati, eventual pregatire. Am vazut deja ce inseamna sa avem ciobani in politica…

 4. 1.Total de acord cu domnul Anghelache.
  2. La locul de munca sunt obligata sa semnez o declaratie pe proprie raspundere ca nu am rude si afini pana la gradul III care detin firme ce au ca obiect de activitate unul dintre obiectele de activitate ale institutiei in care lucrez. Sincer, nici nu-i cunosc pe toti afinii de grad III, dar sa mai stiu si cu ce se ocupa! Da, ma deranjeaza cumplit ca papusele de 25- 30 de ani imi hotarasc soarta prin simpla ridicare de mana in Parlamentul European sau in cel al Romaniei.

  • Vedeți, din cauza asta am și supus dezbaterii o asemenea propunere. Pentru că nu mi se pare cinstit ca la locul nostru de muncă legea să dispună tot felul de restricții pentru rude/afini pentru a împiedica un eventual conflict de interese iar la nivelul aleșilor naționali versus cei europeni să nu fie o regulă a interzicerii ”clanului de familie”.

 5. sunt perfect de acord, eu in nestiinta mea am crezut ca este sub inteles acest lucru .. Conflictul de interes devine din ”promovarea ”familiei la pirghiile decizionale in interese de grup ,haita ,gasca si alte adunari premeditate,ce au cu totul alt scop decit binele comun.

 6. Republicani-republicani, dar niste dinastii de parlamentari, europarlamentari si alte functii am cam infiintza. Sunt deja familii intregi in Parlamentul Romaniei. Neveste in PE…. Cine va rupe pisica? Astia care nici condamnati definitiv nu recunosc ca sunt vinovati?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: