Adio dar rămân cu tine


antonescu si ponta

Căsătoria dintre PSD și PNL s-a făcut strict din interese politice, nu ne imaginăm că a fost dragoste la prima vedere sau pasiune arzătoare. PSD avea nevoie de PNL pentru un scor electoral care să-i permită să ajungă la guvernare și majoritar în Parlament astfel încât să treacă orice act normativ fără emoții, PNL se dorea și el în fruntea bucatelor iar liderul partidului știa că nu poate visa să ajungă la Cotroceni fără sprijinul armatei de socialiști.

În ultima perioadă însă, tot mai multe voci din PNL atacă măsurile luate de PSD iar Roșia Montană și protestele din stradă pentru anularea priectului par a fi pus cele două partide aflate la guvernare pe poziții ireconciliabile, privite mai cu seamă din perspectiva liderilor lor. Atacuri din partea lui Crin Antonescu la Victor Ponta (”face un joc parșivel”, ”eu nu sunt o anexă a PSD-ului”), atacurile lui Ponta la adresa lui Crin Antonescu (”nu-l susținem la prezidențiale dacă el nu vrea”) ne-ar putea conduce la concluzia logică că se pregătește un divorț între ei.

Dacă analizăm însă în concret toate declarațiile PSD și PNL dar și actele și faptele pe care le fac cei doi lideri rațiunea ne impune o altă concluzie: e dragoste cu năbădăi între ei dar nu se apropie nici un divorț, atât de așteptat pe plan politic. 

Pentru că PSD-ul știe că fără PNL rămâne un partid cu un scor bun dar nu unul care să-i aducă guvernarea și majoritatea parlamentară. Aruncarea liberalilor din USL echivalează în mod clar cu pierderea poziției de Prim Ministru de către Victor Ponta, o moțiune de cenzură în Parlament care să aibă și votul liberalilor ar fi un succes pentru că celelalte partide aflate la guvernare ar vota cu ambele mâini pentru. PDLul pentru că ar putea să se unească cu PNLul, UDMRul pentru că ar fi din nou arbitru și ar ajunge la guvernare iar PPDDul  pentru a-și păstra aparenta poziție de ”noi suntem împotriva tuturor”. Iar Victor Ponta știe acest lucru aștfel încât îi mai trage din când în când câte o palmă lui Antonescu dar își revine repede și urmează întotdeauna ”marea împăcare”. Antonescu ține cu dinții de USL pentru că o despărțire de PSD nu i-ar aduce nominalizarea de candidat la prezidențiale. Să nu uităm că dreapta este fracturată și mai mulți își doresc Cotroceniul, nu cred că Antonescu va lăsa vrabia din mână pe cioara de pe gard.

Certurile lor publice pot avea și o altă explicație. Agenda publică este plină ochi cu declarațiile și certurile celor doi, analiștii întorc pe toate fețele orice cuvânt, se fac pronosticuri dacă se despart sau nu așa încât orice alt subiect poate trece ușor în plan secundar.  La care se adaugă faptul că declarațiile,  care par contradictorii față de o măsură sau alta, poziționează – în mintea unora – că Antonescu este la putere dar face în același timp opoziție puterii. Manipularea prinde și datorită faptului că partidele care nu se află la putere par a fi în comă, nu au nici un fel de reacții publice, motiv pentru care masa votantă nu-i percepe ca fiind opoziția și făcând opoziție. 

Dacă adăugăm la toate aceste aspecte faptul că Antonescu a fost de acord cu ciunțirea proiectului de constituție cu privire la atribuțiile președintelui (el, care visează să ajungă la această funcție) încât șeful statului, în viziunea acestui proiect, va fi un om de paie, putem să conchidem că Antonescu va trece și peste cadavre ca să ajungă a fi candidatul USL la Cotroceni și că divorțul dintre cei doi nu se va întâmpla prea curând. Se vor urî dar cum puterea-i dulce și robinetul pe mâna lor, vor rămâne împreună.Categorii:Politica în cuvinte

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: