De-a v-ați ascunselea cu generațiile viitoare


Rosia_MontanaGuvernul Ponta a aprobat proiectul pentru deschiderea investiției la Roșia Montană deși atunci când era în opoziție promitea în campania electorală că va respinge acest proiect. Cu o astfel de promisiune dar și cu altele onorate ca și aceasta, USL a câștigat alegerile locale și generale. Mai mult decât atât, soția actualului premier, europarlamentara Daciana Sârbu, spunea la acea vreme că ”se va lega cu lanțuri ” în semn de protest dacă va începe exploatarea aurului la Roșia Montană cu cianuri.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, „Principalele măsuri propuse în proiectul de lege sunt: Aprobarea Acordului privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montana. Potrivit acestui acord, acţionarul majoritar al Roşia Montană Gold Corporation va transfera în etape cu titlu gratuit către acţionarul minoritar controlat de statul român o cotă de 5,69% din capitalul social al RMGC; participaţia indirectă a statului român urmează să ajungă astfel la 25%. De asemenea, investitorul se angajează să întreprindă conservarea, amenajarea şi revitalizarea patrimoniului cultural, să asigure protecţia mediului şi eliminarea poluării istorice, să contribuie la dezvoltarea economică şi culturală durabilă a comunităţii din Roşia Montană”, mai scrie în comunicatului Guvernului.

Cu alte cuvinte, după considerațiile celor din executiv acesta este un  alt proiect, mai bun decât cel propus de guvernele anterioare și care mai trebuie doar aprobat de către Parlament. . Și-atunci cum se explică că același Prim Ministru (la Antena 3) a declarat senin că, în calitate de deputat, va vota în Parlament împotriva acestui proiect. Nu este prima dată când l-am auzit pe Ponta spunând că în calitate de Prim – Ministru spune DA la ceva dar în calitate de deputat va spune NU.  Și dl. Ponta nu este singurul care votează să se facă dar se va împotrivi ca să nu se facă. Un alt ministru din același guvern, Maria Grapini, își întreba fanii pe pagina sa de facebook, ce să facă, să voteze sau să nu voteze legea exploatării aurului de la Roșia Montană. Asta după ce tocmai îl aprobase ca Ministru.

De ce se tem toți încât azi sunt pentru și mâine împotrivă? De ce această dedublare? Nu știu dacă este sau nu benefic pentru economia României exploatarea aurului de la Roșia Montană dar după cum se joacă de-a v-ați ascunselea politicienii de ani de zile cu acest proiect, mă bate gândul că beneficiile vor fi mult mai puține în comparație cu pierderile și distrugerile, mai cu seamă cele cu efecte pentru generațiile viitoare.

Să nu uităm că Turcia, Cehia, Grecia, Costa Rica, Germania, Argentina, Filipinie au interzis mineritul cu cianuri iar Parlamentul European a cerut Comisiei Europene interzicerea acestei tehnologii de minerit. Ce fel de țară suntem noi, când toată lumea zice nu, noi zicem da? Nu ar fi fost mai corect să fie chemați specialiștii din aceste țări care au interzis cianurile și să-i întrebăm de ce? Care sunt efectele negative ale acestei procedură de exploatare? Mai cu seamă că, din informațiile pe care le găsim pe net, se pare că sunt și alte metode moderne de exploatare care nu folosesc cianuri doar că sunt mai scumpe și compania canadiană nu dorește a-și mări cheltuielile cu proceduri care nu presupun folosirea cianurilor.  

Există vreun risc pentru mediu dacă acest tip de exploatare va începe? Unii ne spun că este dar foarte mic, alții că riscul este foarte mare. Foarte mic dacă nu se întâmplă nici un dezastru ecologic, dezastruos dacă se întâmplă. În aceste condiții, mi se pare firesc ca exploatarea de la Roșia Montană să nu facă din generațiile viitoare victime ale lăcomiei actualei generații. Să nu ne distrugem viitorul în numele a 500 de locuri de muncă. Căci un astfel de tip de exploatare poate avea consecințe ecologice pe care astăzi nici măcar nu le putem bănui deși avem un exemplu concret, accidentul de la Baia Mare, denumit ”Cernobîlul acvativ”, care este considerat o catastrofă și unde s-au folosit cianuri.

În concluzie, sunt cu totul de acord cu exploatarea aurului de la Roșia Montană dar cu folosirea unor măsuri care să nu ducă, nici măcar în teorie, la posibile dezastre naturale. Decât să ne rugăm să ne apere Dumnezeu de încă un Cernobîl, mai bine ne ferim singuri!Categorii:Politica în cuvinte

7 răspunsuri

  1. Asa gandeam si eu, de asta am iesit in piata 🙂

    • Eu am trecut doar pe acolo, am dus-o pe Alexa acasă că a fost la noi. Nu știu dacă este bine sau rău exploatarea, spun doar că nu vin specialiștii să ne explice ce și cum. La TV vb doar politicieni care știu despre această procedură doar trei cuvinte învățate pe de rost.

  2. A desecretizat Ponta contractul? Asa a promis! Ce voteaza cei 600 de intelepti din parlament? Daca nu, este o cacialma de mare proportii, joc de scena urat, urat.

  3. Informatiile prezentate de Ponta sunt UN NIMIC? Cati bani se cer garantie pentru ecologizarea zonei dupa extractie sau in cazul unei catastrofe ecologice?- raport investitor si stat? Ce asigurari are compania? Cum arata conditiile contractuale ale oamenilor care vor munci acolo? Tare mi-e teama ca sunt „vrajeli” pentru fraieri declaratiile primului ministru. de ce nu se scoate contractul la vedere cu toate detaliile? Cat timp dureaza exploatarea? Ce se intampla daca gasesc noi filoni sau alte zacaminte? multe intrebari si raspunsul mi se pare mistocaresc de subtire!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: