Considerații despre Convenția matrimonială


convenții matrimoniale

Convenția matrimonială este o instituție juridică nouă apărută în Codul Civil, în vigoare de la 01.10.2011. Întrucât ea este prea puțin folosită de soți în cei doi ani de la intrarea în vigoare a Codului Civil, îmi propun să aduc aceste noi dispoziții legale mai aproape de cetățeanul nespecialist în drept și să răspund la eventualele întrebări legate de subiect.

După cum știți în vechea reglementare din Codul Familiei (art. 30), toate bunurile dobândite în timpul căsătoriei erau bunuri comune deținute de soți în devălmășie (în cotă nespecificată) cu excepția celor care erau bunuri proprii ale fiecărui soț (prevăzute de art. 31 din același act normativ): bunurile dobândite înainte de încheierea căsătoriei, cele dobândite chiar în timpul căsătoriei dar prin moștenire, legat sau donație, cele de uz personal, cele destinate exercitării profesiei, cele cu titlul de premii, recompense, despăbubiri pentru pagube aduse persoanei și valoarea care reprezintă și înlocuiește un bun propriu.

Noul Cod Civil preia dispozițiile din vechiul Cod al Familiei, mai sus menționate, în art. 339 și 340. Cu alte cuvinte în cazul în care nu doriți ca bunurile să aibă un alt regim decât cel stabilit de lege, regimul vostru matrimonial va fi al comunității legale de bunuri, în aceași manieră ca până la 01.10.2011, toate bunurile dobândite în timpul căsătioriei vor fi bunuri comune dobândite în devălmășie, cu excepțiile prevăzute de lege care nu sunt cu mult diferite de cele din vechiul Cod al Familiei. Unul din efectele devălmășiei este faptul că nu se poate vinde pe cotă un astfel de bun doar de către o parte, întrucât cota nu este cunoscută.

Noul Cod Civil introduce însă și posibilitatea ca prin voința părților, soții  să schimbe regula stabilită prin lege. Pentru aceasta este necesar ca cei care înaintează actele pentru căsătorie sau cei deja căsătoriți, să încheie un act autentic la notariat, denumit Convenție matrimonială în care să prevadă cui și în ce fel vor aparține bunurile. Legea prevede două tipuri de regimuri matrimoniale stabilite prin aceste convenții:

  1. Regimul separației de bunuri (art. 360 – 365)
  2. Regimul comunității convenționale (art. 366 – 368)

Dacă alegeți regimul separației de bunuri, orice bun dobândit de unul dintre soți înainte de căsătorie dar și în timpul acesteia în nume propriu devine bunul lui exclusiv. Important de știut este și faptul că în cazul în care adoptați un asemenea regim notarul este obligat să întocmească un inventar al bunurilor proprii, indiferent de modul lor de dobândire, inventar care se anexează la convenția matrimonială. În cadrul acestui regim, dacă soții achiziționează împreună un bun (o casă în care semnează ambii în calitate de cumpărători) aceasta aparține ambilor soți în cote – părți (stabilite prin contract sau în cazul în care nu le stabiliți, prezumate a fi în cotă de ½ pentru fiecare) și nu în devălmășie ca în regimul comunității legale de bunuri. Cu alte cuvinte, oricare din soți, fără acordul celuilalt, poate să înstrăineze cota pe care o deține dintr-un astfel de bun. În Convenția Matrimonială privind regimul separației de bunuri este necesar să stabiliți modul în care se va lichida aceste regim în caz de divorț, deces sau nulitate a căsătoriei, în baza căruia se va calcula creanța de participare.

Dacă alegeți regimul comunității convenționale, dumneavoastră veți stabili care bunuri sunt comune (în tot sau în parte), chiar dacă ele erau, până la încheierea convenției bunuri propriu sau comune. Cu alte cuvinte un bun care era bun propriu, fiind dobândit de către dvs. înainte de căsătorie sau în timpul acesteia dar prin moștenire/legat/donație poate deveni bun comun al ambilor soți, prin încheierea unei asemenea convenții. De asemena puteți stipula ca bunurile dobândite de oricare dintre soți în timpul căsătoriei să fie bunuri comune pe cote părți (în cote determinate de voința dvs.).

În fine, este important de știut că odată încheiată o convenție matrimonială, ea poate fi schimbată de câte ori doriți în timpul căsătoriei dumneavoastră, trebuind totuși să treacă un an de la încheierea căsătoriei pentru a autentifica o nouă convenței matrimonială, cea deja existentă lichidându-se în fața notarului public printr-un act de lichidare.

 

 

 

 Categorii:Juridice

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: