Albirea averilor și mijloc de șantaj


ImagineÎntotdeauna când am vorbit despre evazioniști m-am referit la aceia care nu declară veniturile la fisc, ascunzându-le, ceea ce denumim ”economie subterană” sau ”economie la negru”. De la patronii care nu dau facturi sau nu le contabilizează până la angajații fără contract de muncă, o mare parte din români fac evaziune fiscală. Fiscul însă și media vorbesc despre evazioniști cu referire la aceia care nu-și plătesc datoriile la stat sau le plătesc cu întârziere chiar dacă le contabilizează și le declară. Incorect, căci motivele pentru care cei care își declară veniturile și respectiv impozitele și taxele dar ajung să întârzie cu plata datoriilor către fisc pot fi dintre cele mai variate, cele mai multe obiective.

Pentru a înțelege acest flagel, să pornim de la definiție. Noțiunea de evaziune fiscală a apărut pentru prima dată în 1994 în Legea 87 – privind combaterea evaziunii fiscale. Potrivit acestui text de lege, evaziunea fiscală  consta în sustragerea prin orice mijloace, în întregime sau în parte, de la plata impozitelor, taxelor și a altor sume datorate bugetului de stat, bugetelor locale, bugetului asigurărilor sociale de stat și fondurilor speciale extrabugetare de către persoanele fizice sau juridice române sau străine, denumiți în continuare contribuabili”.

Între timp legea a suferit modificări, în prezent fiind abrogată în întregime iar actele normative care au înlocuit-o nu au preluat nici vechea definiție dar nu au adoptat nici o definiție nouă. Astfel încât conceptul de evaziune fiscală a fost lăsat pe mâna specialiștilor care încă se mai ceartă pe probleme doctrinare, suscitând mari dezbateri în media, mai cu seamă în preajma campaniilor electorale. Căci nu a fost nici un partid care să nu fi promis în campania electorală că va lupta împotriva economiei la negru, care s-ar situa la 20% din PIB-ul României. O luptă care a rămas la nivel de promisiuni neonorate.

Iată că USL-ul vrea să rezolve problema evaziunii în stil propriu. Căci ați auzit, nu? Ministrul Chițoiu a dat un ordin prin care atunci când fiscului i se pare că ai avere prea multă și venituri prea puține, te cheamă să dai explicații. Și dacă explicațiile nu-i mulțumesc pe domnii funcționari, te impozitează pe partea ”nemulțumită” cu 16%. Gata, averea ta s-a albit!

Dacă privim prin prisma principiului constituțional ”averea se prezumă a fi licită”, Ordinul dlui Chițoiu e grosier anticonstituțional. Căci ”a prezuma” înseamnă că eu nu trebuie să dovedesc nimic nici despre venituri, nici despre cheltuieli, nici despre cum mi-am făcut averea ci tu, fisc care vrei să răstorni prezumția trebuie să aduci probe și să dovedești că ea este ilegal obținută. Astfel încât nu se pot solicita explicații de la mine, pentru că în aceste condiții rezultă că de fapt tu, fiscule, nu ai probe să dovedești că averea mea este ilicită și încalci prezumția constituțională a ”averii licite”.

Să nu credeți că sunt împotriva unor măsuri prin care să fie aduse sub controlul fiscului averile. M-am săturat să muncesc în privat de 15 ani și, pentru că am dat factură pe fiecare leuț încasat, să mă trezesc că nu am în fapt decât ipoteci la bănci și datorii la stat. Iar cum această criză nu se mai sfârșește, finalul este previzibil pentru un om sau agent economic care a fost corect cu fiscul. Asta în timp ce adevărații evazioniști, cei care nu-și contabilizează veniturile (și pe cale de consecință nici datoriile către stat) și-au făcut averi fără să le pese de fisc, taxe, impozite, cum nici burghezia înainte de 1946 nu visa.

Numai că nu pot să nu observ pe de o parte că acest ordin încalcă principiul constituțional mai sus enunțat iar pe de altă parte ordinul va fi aplicat subiectiv, va fi încă o armă în mâna liderilor politici ca subalternii lor, acei baroni și baronași locali, să le fie fideli. Și nu în ultimul rând, nu mi se pare corect ca un om cinstit/un agent economic onest să fie taxat cu mai multe taxe care subsumează mult peste 16%, așa cum vor fi taxate averile nejustificate. 

Luați măsuri legislative, domnilor guvernanți, astfel încât să închideți orice poartă spre economia subterană, să intre în rândul economiei la alb și vecinul meu, evazionistul. Altfel, ordinul dlui Chițoiu nu înseamnă decât albirea averilor unora de-ai voștri sau o formă de  șantaj pentru cei care nu stau în poziție de drepți în fața șefului politic.

Publicat și pe Politicstand.comCategorii:Juridice, Politica în cuvinte

1 răspuns

  1. da asa este si ar-i fii **corect***dar la noi si caini cainilor este corupt .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: