Referendumul pentru constituție – amânat pentru un an.


CCR poza

Decizia CCR prin care s-a admis pragul la referendum de 30% cu aplicabilitate în termen de un an, adică abia din iunie 2014, a picat ca o mănușă pentru Crin Antonescu. Încă din momentul în care USL a demarat procedura de suspendare a Președintelui din vara trecută, am spus  de m-a durut gura că cel care a vrut cu adevărat suspendarea lui Traian Băsescu nu a fost Ponta ci Crin Antonescu. Explicam atunci pe toate grupurile de dreapta că singura șansă a lui Crin Antonescu de  a fi candidatul USL la prezidențiale ar fi ca alegerile pentru Cotroceni să se petreacă mai înainte de alegerile pentru parlamentare sau în același timp cu acestea.  Ponta? Ponta nu avea nici un interes major să-l demită pe Băsescu, el era Prim – Ministru, guvernul și finanțele țării erau în mâna greilor din PSD. Iar Traian Băsescu rămăsese singur la Cotroceni, mai cu seamă că partidul lui de suflet nu părea a face o opoziție reală la socialiști, din momentul preluării acestuia de Vasile Blaga.

Era aproape pe  înțelesul unui copil de grădiniță că PSD – ul nu era (și nu este) prea fericit să piardă președinția în favoarea unui liberal, un anost profesor de istorie din inima Deltei, la fel de anost ca muzeograf la Tulcea, slujbe deținute mai înainte de a se apuca de politică. Doar că PSD – ul avea neapărată nevoie de PNL ca să-și ducă visul de mărire la bun sfârșit – reformele și mai ales modificarea Constituției. Ori pentru schimbarea Constituției și alte reforme pe care le doreau socialiștii în favoarea lor, era nevoie de o majoritate parlamentară puternică. Acesta a fost motivul pentru care PSD – ul i-a acceptat pe liberali alături de el (liberali atât de urâți de Iliescu) iar pactul lor de uniune a cuprins și parafarea promisiunii că la Cotroceni candidatul unic va fi Crin Antonescu.  Cu siguranță nu din iubire ci din interes politic.

Pe de altă parte, să nu ne imaginăm că PNL –ul și mai ales liderul acestui partid nu și-a dat seama că social –  democrații afișează o dragoste eternă pentru ei dar care nu avea nimic de a face cu sinceritatea. Tocmai de aceea am susținut (și nu mi-am schimbat nici azi părerea) că Antonescu, conștient de acestea, ar fi dorit ca alegerile prezidențiale să se desfășoare mai înainte ca PSD – ul să-și ducă la îndeplinire proiectele politice căci într-o altă situație, Crin putea să-și pună visul în cui. În momentul în care PSD-ul nu ar mai avea nevoie de PNL, USL-ul ar urma să se destrame fără drept de apel și Crin Antonescu știe bine acest lucru. Ori cea mai mare nevoie de PNL va fi la votul pe proiectul de constituție în care amendamentele care asigură o domnie îndelungată a socialiștilor, diminuarea suveranității poporului în favoarea partidului câștigător în alegeri sunt opera PSD – ului, cel care a avut cele mai multe voturi în toate alegerile din 90 încoace.

Alegerea lui Crin Antonescu la Cotroceni în anul trecut – dacă Băsescu ar fi fost demis –  i-ar fi asigurat acestuia Cotroceniul mai înainte ca PSD –ul să se debaraseze de liberali, mai înainte de votul pe noua constituție. Faptul că boicotul susținut de Traian Băsescu la referendumul său de demitere de astă vară a deturnat visul lui Antonescu, care s-a văzut nevoit să-și înghită înfrângerea, a făcut parte din strategia actualului Președinte, strategie atunci câștigătoare. Astăzi pare că nu mai sunt strategii.

Ce-i rămânea de făcut lui Antonescu în această situație? Să tacă și să fie de acord cu ”stângirea” liberalilor în fiecare zi de guvernare. Și să aștepte zile mai bine pentru a-și pune planul în aplicare, cucerirea Cotroceniului, indiferent de pierderea electoratului liberal. Timp acordat lui Crin Antonescu de către Curtea Constituțională. Prin această decizie în care se admite coborârea pragului la referendum la 30% dar se amână aplicabilitatea lui cu un an.

Părerea mea este că șeful liberalilor va prelungi momentul în care va ajunge proiectul de constituție la referendum cu încă un an (poate mai mult) astfel încât să fie votată constituția în baza acestui prag, dar să se asigure că și alegerile prezidențiale vor fi organizate cam în același timp. Nu pentru că lui Crin Antonescu îi păsă prea mult de Constituție ci pentru că lungind aceste proceduri va ține aproape PSD-ul și-l va forța pe Ponta să-și țină cuvântul, acela de a-l susține în cursa pentru Cotroceni. 

Crin Antonescu nu îmi este simpatic, nu-l vreau președintele meu și nici măcar în Parlament să mă reprezinte dar nu pot nega că are o anumită șiretenie politică. Pe care o va folosi în favoarea sa, atât cât îi va permite timpul și legea. Și dacă CCR-ul va aviza favorabil acest proiect de Constituție, cu o amânare șireată de un an până la referendumul pentru aprobarea de către popor, drumul lui Crin Antonescu spre Cotroceni este deschis.Categorii:Juridice, Politica în cuvinte

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: