Bumerangul șovinismului


maghiari

Suntem negri de supărare când francezii, englezii, italienii, spaniolii, mai nou chiar și nemții sau olandezii spun că s-au săturat de români și ne invită să ne luăm diaspora acasă. Ar trebui să îi înțelegem, nu? Că nici ei nu o duc pe roze, criza locurilor de muncă i-a afectat sever, job-uri pe care altădată le disprețuiau acum le-ar accepta bucuroși. În plus, sunt indignați că tihna și curățenia lor de farmacie a fost spartă de ritmurile de manele, de fumul gros al grătarelor, de cojile de semințe de pe jos, de cardurile golite când nu se-așteaptă, de lipsa de încredere care s-a instalat față de seamănul de alături, căci nu mai știi dacă vecinul chiriaș este om cinstit sau hoț. S-au săturat de cerșetori, de hoardele de rromi pentru care au cheltuit milioane și milioane de euro ca să-i civilizeze, să-i ”integreze” fără nici un rezultat.

Ia du-te în Vaslui, Botoșani, Teleorman și-n alte locuri din România și spune-le că țările în care umblă hai-hui ficiorii și fetele lor, frații și surorile, soții sau soțiile, îi vorbesc de rău, îi disprețuiesc și i-ar cam vrea aruncați peste graniță. Să vezi ce repede îți răspund că ”suntem cetățeni europeni și avem drepturi”, că ăia care vor să ia astfel de măsuri sunt șovini, țipă pe la toate colțurile că ai lor sunt ăi cinstiți din Occident și că nu-i corect să fie batjocoriți încălcându-li-se dreptul la liberă circulație.

Și-atunci? Noi cum suntem când apare câte o Sabină și spune pur și simplu că îi urăște pe unguri iar mii de alți Sabini și Sabine îi dau like-uri, ies la manifestații de susținere, flutură bentița tricoloră, urlă din toți rărunchii că ungurii merită să plece din țară, să se ducă în pusta maghiară că ne-am cam săturat de drepturile pe care le tot cer?

Vor să ne fure Transilvania? Haida de! Vorba unui amic de-al meu de pe Facebook, cu traista n-or să transfere Transilvania în Ungaria iar Gruia Stoica nu va admite să fie transferată cu vagoanele de la CFR Marfă, încă nu s-a încheiat procesul de privatizare.

Așa că atunci când aruncăm cu vorbe, ar fi bine să ne gândim de două ori înainte de a deschide gura. Apare câte-un reprezentant fie din partea românilor, fie a ungurilor care are o cuvântare ceva mai înflăcărată și se împarte România în două. Politicienii dau declarații, care mai de care ”se delimitează de declarațiile extremiste”, posturile TV fac emisiuni pe bandă rulantă în care diverși analiști întorc și pe față și pe dos ce a spus liderul ”Jobbik”-ului, cât de dur i-a răspuns Traian Băsescu lui sau lui Laszlo Tokes, cum s-a poziționat nu-ș ce lider PSD, PDL, PNL, românii se inflamează, ascut topoarele de îți imaginezi deja sate și orașe pustiite de pagubele războiului dintre maghiarime și românime.

Nu știu dacă Vona Gabor a avut sau nu un discurs extremist, știu însă că un adevărat demers jurnalistic ar fi solicitat și opinia acestuia căci acea prezumție de nevinovăție nu poate fi doar teoretică. Se pare că acesta a adresat o scrisoare politicienilor români care nu a fost luată în considerare și nici amintită de analiștii politici de la posturile media. Prin bunăvoința unui prieten, postez scrisoarea liderului maghiar, spre analiză și comparare aici: http://spartacuska.blogspot.ro/2013/08/audiatur-et-altera-pars-hallgattassek.html

În viața de zi cu zi, în regiunile în care trăiesc laolaltă români și unguri, lucrurile stau cu totul altfel. Ungurii și românii trăiesc pe aceleași meleaguri de peste 1.000 de ani și, dincolo de unele diferende inerente, oamenii care fac parte din cele două culturi și tradiții diferite s-au înțeles într-un fel sau altul, muncesc împreună, se întâlnesc la nunți, botezuri și înmormântări, sunt supărați sau mulțumiți dacă Primarul ales este rău sau bun, își rezolvă problemele singuri fără intervenția vreunui lider, extremist sau nu.

Oamenii din cele două așa zise tabere au atitudini normale unii față de ceilalți sau față de anumite extremisme dar despre care media nu spune nimic. Normal, scandalul face rating. Aș aminti aici doar trei care mi-au părut semnificative:

– La Oradea s-a lansat proiectului „Bihar Countrie`s Health Care Contribution”. Proiectul își propune, pe lângă achiziționarea unor aparate medicale performante, realizarea unui sistem de telemedicină prin care medicii români și maghiari să colaboreze în depistarea și tratarea afecțiunilor medicale. Partenerii proiectului sunt Consiliul Județean Bihor, Centrum Medical de Servicii Ambulatoriu, Debrecen, Spitalul Kenézi (Centrul Medico-Social de Sănătate) Debrecen, Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea și Spitalul Clinic de Recuperare Medicală Băile Felix. Fondurile pentru acest proiect vor fi asigurate de Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) prin intermediul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – România 2007 – 2013.

http://www.oradeapress.ro/2011/06/romanii-%c8%99i-maghiarii-i%c8%99i-unesc-for%c8%9bele-pentru-un-sistem-medical-performant/#sthash.AHcrlfQ6.dpuf

– Tineri unguri și români colaborează de 4 ani pe un blog comun care își propune ca oamenii aparținând celor două culturi să facă eforturi de a cunoaște și înțelege tradițiile celorlalți, de a găsi o punte în care nu agitarea steagului naționalist sau revanșard să fie rezolvarea conflictelor ci așezarea la masa tratativelor, de pe picior de egalitate. Vezi aici:

http://maghiaromania.wordpress.com/

– Toată lumea își aduce aminte de un episod care a inflamat spiritul naționalist: În 15 martie 2011 o papușă de paie care-l reprezenta pe liderul revoluției transilvănene din 1848, Avram Iancu, a fost spânzurată în piața din orașul Miercurea Ciuc, de Csibi Barna, un extremist de etnie maghiară care era angajat la Direcția de Finanțe Publice Harghita. Acesta a „judecat” și „condamnat la moarte” păpușa care-l reprezenta pe Avram Iancu, după care a atârnat-o cu o frânghie de gât, sub privirile unor copii. Ulterior, el a postat înregistrarea pe Internet. Ce nu știe lumea, căci mass-mediei nu i s-a mai părut interesant, este că același Csibi Barna a candidat în 2012 la alegerile locale din Miercurea Ciuc, ca independent, pentru un post de consilier local și… surpriză, s-a clasat pe ultimul loc, luând 227 voturi din cele valabil exprimate (5%  – reprezentau 777 voturi). Într-un fief al maghiarimii, Barna reușește… nimic. Aceasta a fost cu siguranță o lecție de civilizație și bună cuviință pe care ne-au dat-o ungurii nouă, românilor. Dați pariu că dacă Sabina era majoră și candida, românii o votau și cu stânga și cu dreapta sub sloganul ”Moarte ungurilor”?

Aș încheia cu un strigăt trist și disperat al unui prieten din secuime: Eu sunt căsătorit cu o româncă, copii mei sunt în egală măsură și unguri dar și români. Ei ce să facă cu această ură?

PUblicat și aici:http://politicstand.com/bumerangul-sovinismului/Categorii:Politica în cuvinte

2 răspunsuri

  1. @Nu știu dacă Vona Gabor a avut sau nu un discurs extremist@

    Pai daca nu stii ce mesaj a avut acest „lider” fascist ( ca sa ne exprimam blind) al unei grupari ungare care prin aripa ei militarista( magyar garda desfiintata intre timp de justitie) patrula la un moment dat localitatile locuite de tigani ( ca sa nu dau decat un exemplu) deci daca nu stii ce mesaj a avut si daca acest mesaj a fost sovin sau nu atunci de ce comentezi reactia politicienilor romani la el ?? Te-ai trezit vorbind nu-i asa? Ca de fapt multi alti comentatori politicaly correcti si cosmopoliti de prin Bucuresti. Habar n-ai de background-ul prezent si istoric al chestiunii nu doar in Romania dar si in toate tarile din jur ( Slovacia , Serbia, Ucraina , Slovenia care toate au reactii similare la mirlaniile venite de la genul de muhaiele ca Vona ) Dar ce-ai zis hai sa-mi dau si eu cu parerea ! Reactia politrucilor nostrii e absolut normala si de bun simt insa din pacate poate fi suspectata de politicianism si chiar nesinceritate mai ales venind din partea unora ca Base si Corlatean . Insa in concret reactia e absolut normala.

    • Atâta vreme cât discursul lui a fost în limba maghiară pe care nu o cunosc, atâta vreme cât nu i s-a cerut și punctul lui de vedere în emisiunile despre acest subiect, atâta vreme cât iată, există o scrisoare din partea lui care spune că vorbele lui au fost scoase din context și care nu a fost luată în discuție, pot spune da, nu știu dacă… și mi se pare corect să spun nu știu, câtă vreme nu dețin toate elementele. Articolul meu nu-i ia apărarea în nici într-un caz liderului maghiar ci are în centrul lui faptul că la nivelul populației din regiunile în care trăiesc maghiari și români, lucrurile sunt altfel decât le prezintă liderii lor, fie români, fie maghiari.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: