Cu cazierul la purtător


c jud

 Știți despre ce este vorba, nu? Este foaia aia jumate A4 care dovedește că nu ai avut bubițe al căror tratament se află numai la Mititica. Act necesar cam oriunde, te însoțește în viață aproape ca buletinul. Numai la căsătorie nu-i obligatorie foița deși… poate ar trebui. Sau măcar să fie motiv de anulare a căsătoriei căci conso(arta)rtul s-ar putea să nu fie prea fericit(ă)  dacă descoperă că viața ta a fost o băltoacă și nu o foiță albă și i-ai cam ascuns lucrul ăsta când i-ai oferit inelul. Oricum, faptul că i-ai povestit despre o viață albă ca neaua și ea a fost neagră ca smoala e un motiv serios de divorț.

Peste tot ți se cere foița. Vrei să fii portar la spital? Te prezinți matale cu actele care dovedesc că ai acolo măcar 10 clase ca să nu zic liceul. Și obligatoriu cu foița jumate A4. Ai terminat Științe Economice și vrei să mergi la vreun examen de contabil autorizat, expert contabil ? Foița nene, obligatoriu la dosar. La fel dacă ai vise să devii avocat, notar, executor, director la vreo companie, arhitect, cadastrist, medic, inginer, funcționar la vreo instituție publică. Nici nu mai vorbesc de judecător sau procuror. ”Foița e-n toate și-n cele ce sunt”. Se vede treaba că fără foița jumate A4 n-ai ce căuta nicăieri și nu-ți poți găsi locul.

Câte complicații dacă foița e murdară și scrie acolo lucruri care nu-ți prea fac onoare! Tre să treacă ceva vreme de când te-ai jucat de-a hoții (și au câștigat vardiștii) ca să o albești. Și nu așa pur și simplu, te adresezi matale instanțelor judecătorești care analizează ce prostii ai făcut, câtă vreme a trecut de când te-ai jucat cu legea și dacă totul e în ordine atunci și numai atunci foița poate deveni albă. Dacă nu, o mulțime de locuri, concursuri și slujbe îți sunt interzise.

Complicată situație! Unde să se ducă bietul om care a luat penalu-n piept și, după o perioadă de luptă cu sistemul de justiție ticăloșit, a fost învins și obligat să plătească? Ce să facă bieții de ei dacă freacă foița cu tot varul din lume și tot nu vrea să devină imaculată?  E o întrebare ! Mai cu seamă că nici un (sau foarte puțini) penal  găsit de justiție vinovat n-o să recunoască că chiar a făcut boroboața.

Păi n-are și penalul dreptul la o slujbă? Ba da, are, cum să nu! Nu, nu prea are după cum am văzut mai înainte. Ba da, este frate un loc în România unde nici nu-ți trebe foița. E singurul loc care îți permite să te reabilitezi chiar dacă foița nu-i prea curată, te albești din mers și cu imunități  la tot ce faci după ce ai pus mâna pe slujbă. De fapt, în locul acela, nici nu te-ntreabă nimeni de foiță. Din contra, pare că  dacă e mai pătată ai mai multe șanse să ocupi  funcția, ești mai trandy, mai cuceritor, mai plin de voturi.

Da, cred că ați ghicit locul din Paradis unde pot sta posesorii de foițe pătate de justiția cea oarbă și strâmbă. Cum unde? În Parlamentul României, raiul în care foița n-are nici o importanță și nici o valoare. Cu cât mai pătată cu atât mai bine.  

Ai făcut ceva șperțuri pe care legea le numește corupție? O, ce păcat, s-a pătat foița și nu mai poți candida la fotoliul de primar ! Nu-i nimic, te așteaptă cel de parlamentar. Foița? Păi foița o fluturi în fața alegătorilor și ei pun ștampila pe tine, așa de-al dracului, să-i dea peste bot justiției, să-i arate că boborul conduce în suveranitatea sa.

Te-ai apucat să te joci de-a hoții și vardiștii (în rol de vardist) și-l bagi pe hoț în portbagajul mașinii tale?  Hmm, se cam pătează foița, nemernicii de judecători spun că era sechestrare și nu invitație la bairam. Nu-i nimic, fotoliul tău din parlament e acolo, cu și fără foița de cazier albă/pătată sau chiar neagră el te așteaptă cu dragoste. Eiii, uneori mai ajungi și la Mititica.

Am înțeles acum de ce acei care au clamat și clamează ”vrem foița albă și în paradis” nu prea au loc la vârful politicii, au fost debarcați sau sunt urâți, cei care au cerut celor cu foița jumate A4 cam murdară și pătată sau pe cale să se îngălbenească să facă un pas în spate nu au fost ascultați de nimeni. Am înțeles de ce fiecare visează să ajungă în grupul cu foițe îngălbenite. Acolo foița, nemernica de foiță care nu vrea să fie albă nici de-al naibii, te zvârle în frunte nu te aruncă în spate. Și cum fiecare simte cum vântul justiției poate să păteze foița de la buzunarul de la piept, nu-i mai bine să fii printre cei ca tine? Te simți printre prieteni, nimeni nu te ceartă căci toți poartă aceeași culoare, alta decât albă. Ba mai mult, ai șanse de mărire și nu se micșorare. 

Și dacă urlă societatea civilă cuvinte fără cap și fără coadă: demisie, onoare, Europa, Schengen, ce? Ce idioți, ce râme ! El, ocupător de fotoliu pe voturile și pe banii râmelor urlătoare este mai orb și mai surd ca justiția care l-a condamnat și i-a îngălbenit foița. Urlătorii sunt râme. El este elita, este acolo unde se împarte cozonacu și unde, cu cât foița e mai murdară cu atât felia e mai mare.  

 Categorii:Juridice, Politica în cuvinte

1 răspuns

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: