Găștile lângă care trăim


Imagine

În vremurile apuse era important să fii într-o structură comunistă (sau să ai pe cineva acolo) pentru a accede în vârful ierarhiei, într-o funcție care ți s-ar fi cuvenit la experiența și cunoștințele tale. Cu toate astea, din amintirile mele, existau oameni care ajungeau fără a fi sau a avea pe cineva. Intrarea în partid se făcea în momentul în care erai propus în funcție, nefiind necesar să ai în spate experiență de partid.

Nu era bine, să fim înțeleși, dar am senzația că după 1989 s-au perfecționat metodele, s-au înăsprint condițiile. Îți trebuie practică – exercitată mulți ani într-o gașcă, să accezi, indiferent de capacitatea intelectuală, cunoștințe, seriozitate.  Faci parte dintr-o gașcă și ți-ai dovedit loialitatea? Poți spera la o funcție. Nu? Aleluia. Nu contează cât ești de deștept sau de pregătit, contează apartenența și apetitul de a îndeplini ce îți spune gașca.

Iar dacă ai curajul să îți înființezi o societate sau să devii liber profesionist, dacă visezi să fii propriul stăpân, pentru a nu primi ordine de la nicio gașcă, te trezești în coșmarul economiei de piață. Una tipic românească. Ai marfă bună și mai ieftină însă concurența e într-o gașcă? Ea vinde, tu stai. Ești cel mai bun profesionist într-o ramură, cu prețul cel mai mic la produse? Degeaba. Te uiți și nu-ți vine să crezi. La sfârșit de lună tu faci ordine de plată către stat, plătești taxele și impozitele și oftezi ușurat. Buzunarul îți sună a gol dar ești mulțumit: nu ai datorii. Concurența face ordine de plată pentru achiziționarea de  mașini scumpe, excursii exotice, vile în cartiere rezidențiale. Are datorii? Nu-i pasă.
Ai momente când te critici, te cerți că nu ești bun manager, ca nu-ți ții afacerea din scurt, că nu depui mai mult efort și că vecinul tău are succes fiindcă e mai bun. Sunt și clipe când îți trece prin minte ca el înfloreste doar pentru că face parte dintr-o gașcă.

Te bate uneori gândul să te înscrii în trend; ți-ar aduce bunăstare și liniștea. Sunt gânduri răzlețe, îți traversează mintea ca un fulger, vin și pleacă. Ești încă lucid. Îți dai seama că apartenența nu-ți aduce doar bunăstare ci și umilință, drama de a-ți călca  în picioare principiile, greața de a nu te mai putea uita în oglindă, certitudinea că vei intra într-o mocirlă din care n-ai să mai ieși. Te feliciți că nu ești într-o gașcă. Ești doar în faliment.Categorii:Politica în cuvinte

2 răspunsuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: