Da, România vrea în Schengen!


Imagine
 

Acum o săptămână, la inițiativa dnei Angela Tocilă – blogger (fondator Politicstand.com) și publicist din Oradea, peste 2000 pe români și-au adăugat în doar câteva zile la numele lor de pe pagina de facebook cuvântul Schengen. Gestul de protest a fost declanșat de  declarațiile Ministrului de Externe al României – Titus Corlățean – care a susținut că România nu mai este interesată de aderarea la spațiul Schengen și că există și alte opțiuni pe care domnia sa le-ar putea lua în considerare. Declarația dlui Corlățean a fost susținută de Prim Ministru României  – Victor Viorel Ponta – care a întărit faptul că ea reprezintă poziția Guvernului și de liderul PNL – dl. Crin Antonescu, unul din posibilii candidați la Președinție în 2014.

Amânarea aderării țării noastre la Spațiul Schengen nu a avut loc ca urmare a neîndeplinirii condițiilor tehnice de securizare a granițelor către est ci a fost urmarea atacurilor care au avut loc în vara lui 2012 asupra statului de drept, prin încălcarea normelor constituționale care au culminat cu suspendarea președintelui României după ce Curtea Constituțională avizase negativ hotărârea majorității din Parlament ca fiind nemotivată.

Situația din România părea a revenit la normal după invalidarea referendumului de suspendare a Președintelui Băsescu dar a  fost doar o liniște temporară, întrucât la alegerile din 9 decembrie USL a propus drept candidați în Parlamentul României persoane aflate în dosare penale în diverse stadii (învinuiți, inculpați ba chiar și condamnați prin sentințe definitive și irevocabile cu suspendarea executării pedepsei). Gestul USL de a propune și susține astfel de persoane s-a bazat pe sondajele de opinie în care USL urma să câștige alegerile cu peste 50%. În acest mod au ajuns în Parlamentul României persoane suspecte de corupție și alte fapte penale (exemplific doar pe cei condamnați cu sentințe definitive și irevocabile: dl. deputat de Botoșani, Verginel Gireadă, dl. deputat de București, Gheorghe Becali).

După câștigarea alegerilor, USLul a propus și în guvern ca miniștri, persoane aflate în dosare penale. Amintim pe dl. Relu Fenechiu – Ministrul Transporturilor (aflat în stare de judecată într-un dosar penal)  și de dl. Liviu Dragnea – vecepremier – anchetat în dosar penal.

În paralel, USL a continuat atacurile asupra justiției (imixtiunile în atribuțiile CSM care au culminat cu înlocuirea a doi membri judecători, declarații mai mult mai mai puțin directe despre cum ar trebui soluționate anumite dosare penale, declarații privind dorința USL de ”a pune mâna pe justiție”) coroborate cu declarații din ce în ce mai acide împotriva Uniunii Europene.

Situația din vara lui 2012  și evenimentele ulterioare au îngrijorat în asemenea măsură țările din Uniunea Europeană încât s-a pus problema creerii unui mecanism de intervenţie împotriva statelor care încalcă statul de drept şi valorile fundamentale ale UE. Cel mai probabil, punerea în aplicare a acestui mecanism va viza: avertizarea timpurie şi încercarea de a soluţiona un derapaj democratic înainte ca un stat să înceapă punerea în aplicare a unor măsuri contrare statului de drept; dialog intens odată cu apariţia ameninţărilor la adresa statului de drept; aplicarea de sancţiuni, inclusiv de ordin financiar.

Acestea au fost evenimentele care au condus la reacția societății civile – prin adăugarea particulei Schengen la numele paginii de Facebook – , dorind să dea un semnal politicienilor că declarațiile lor încalcă dorința majorității românilor care doresc ca România să îndeplinească toate condițiile pentru a fi primită la Spațiul Schengen.

Spre analiză jos puteți citi sondajul realizat în august 2012 despre încrederea românilor în Uniunea Europeană, încredere care depășea 50%: http://www.telegrafonline.ro/1346878800/articol/210993/incredere_mai_mare_in_ue_mai_mica_in_nato.html

Urmare a succesului rapid față de prima inițiativă a dnei Angela Tocilă, tot la inițiativa acesteia a fost creat grupul ”România vrea în Schengen” care își propune ca prin pressing să determine oficialii români la responsabilitate față de drumul României, un drum care nu poate fi decât alături și împreună cu statele din Uniunea Europeană.  

Prima acțiune a grupului, o scrisoare deschisă trimisă mai multor oficiali europeni, a avut ecopuri pozitive, fiind preluată în presa scrisă română și străină (”Gândul”, ”Evenimenul zilei”, ”România Liberă”, ”L’Express France”), TV (”Nașul TV”) și a fost bine primită de Președintele României care a urat grupului succes.

Întrucât oficialii români au continuat atacurile asupra Uniunii Europene (ultima declarație fiind șocantă, cea a liderului PNL – dl. Mircea Diaconu), membrii grupului au hotărât o a doua acțiune: în online schimbarea pozei de profil cu un lacăt în culorile Uniunii Europene pe care este inscripționat cuvântul Schengen iar în offline agățarea pe divese obiective de lacăte și lanțuri cu un îndemn alături: ”România vrea în Schengen”.

Scopul celei de-a doua acțiuni este atenționarea oficialilor români că declarațiile iresponsabile față de Uniunea Europeană nu sunt în asentimentul tuturor românilor. Orice declarație iresponsabilă din partea oficialilor români va primi astfel o contraofensivă din partea societății civile.   

by Lili Crăciun

Publicat în 15 martie 2013 aici: http://politicstand.com/

Reclame


Categorii:Politica în cuvinte

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

Summum jus, summa injuria - Mai multa lege, mai putina justitie

Democratie: si astfel, neputand face ca tot ceea ce este just sa fie tare, s-a facut ca tot ceea ce este tare sa fie just. BLAISE PASCAL

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

floriniaru

Şi nimica mişcă

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

gunty roth

Niscai povesti despre ce-mi mai trece si mie prin cap...

%d blogeri au apreciat asta: