Atenție, ilegalistul se întoarce!


 

Imagine”… condamnarea aia a fost o prostie”

”… va fi primit exact ca cineva care e respectat și căruia îi datorăm foarte mult”…”,

”… cred în continuare că a fost cel mai bun prim ministru…”,

”… mă bucur enorm ca va fi  eliberat”,

”… i-aș dori arestați pe procurorii care au instrumentat dosarul”,

”… din punctul meu de vedere este absolut nevinovat”,

”… Sunt dezamăgit de condamnarea lui …, rămâne același lider politic”,

‘‘… Prieteniile se păstrează”,

”… a trecut printr-o oroare, a fost crucificat”,

”… sigur că-l aştept. Am trăit o viaţă împreună”,

”… posibila eliberarea din închisoare ar fi un lucru pozitiv”

            Ce cuvinte frumoase! Oare cine și despre cine vorbesc? Ai senzația că o fi vorba despre un erou național. Cineva care a făcut foarte bine României și care merită niște lauri, nu-i așa? Un om care merită respectat, un om pe care justiția l-a condamnat pe nedrept.

Aceste laude deșănțate nu sunt pentru vreun erou ci sunt pentru locatarul de la Jilava care în aceste zile cu siguranță își  face face bagajele, își schimbă numere de telefon cu colegii lui de celulă și de stabiliment. Doamna lui Dana aerisește ”micuța” căsuța de la Cornu, găinile s-au pus pe ouat ca să aibă dumnealui ce număra (sau noi?), șoferul lustruiește mașina doar, doar o să se întoarcă domnul și stăpânul din pribegie, USL-ul lustruiește scaunul de prim -vicepre- ședinte al partidului, Dragnea lăcrimează la gândul că se întoarce maestrul iar Ponta rupe flori de margarete dus pe gânduri: ”O să-mi ia locul, n-o să-mi ia locul…”. Cuvintele de laudă vin de la marii noștri oameni politici (Ion Iliescu, Victor Ponta, Titus Corlățean, Șerban Nicolae, Valeriu Zgonea, Mircea Geoană, Sorin Oprescu, Toni Greblă), care reclamă în fiecare moment că susțin justiția și independența acesteia dar nu uită, prin toate aceste declarații, să-i mai dea un pumn în gură.

Să ne aducem aminte pentru ce un fost Prim – Ministru al României locuiește de mai multe luni la Penitenciarul Jilava, căci e important ca istoria să nu uite:

-Fostul premier Adrian Năstase a fost acuzat de DNA că în 2004 a influențat organizarea unui simpozion denumit ”Trofeul calității în construcții”, prin Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC). Taxele de participare care s-au încasat (peste 1,6 milioane de euro).

– Deși în conformitate cu dispozițiile legale, banii stransi din taxe ar fi trebuit să se facă venit la bugetul ISC care era instituție publică, ele au ajuns la patru societăți comerciale și prin tot felul de inginerii financiare frauduloase banii au fost folosiți pentru achitarea materialelor de propagandă electorală (caiete, fulare, tricouri, calendare, pliante, brichete personalizate cu numele și imaginea lui Adrian Nastase ).

-Acuzația oficială sub care a fost trimis în judecată Năstase a fost „folosirea influenței sau autorității funcției de președinte al unui partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată”.

-În 20 iunie 2012, Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat definitiv și irevocabil pe Adrian Năstase la 2 ani de închisoare cu executare și interzicerea unor drepturi printre care și dreptul de a candida și a fi ales într-o funcție publică.

Față de jaful practicat de PSD sub directa îndrumare și supraveghere a lui Adrian Năstase în perioada 2000 – 2004, condamnarea acestuia a fost mai degrabă o măsură reparatorie din punct de vedere moral pentru poporul român, un exemplu că justiția poate să își facă datoria în mod independent chiar dacă învinuitul/inculpatul este o personă publică care a deținut o funcție atât de importantă în stat.

După 8 luni de pușcărie, Judecătoria Sectorului 4 București a admis cererea de eliberare condiţionată din închisoare a fostului premier pe considerentul că îndeplinește condițiile impuse de art. 59, art. 60 alin. 2 Cod penal (a executat fracţiunea de pedeapsă prevăzută în mod obligatoriu de lege, este disciplinat, stăruitor în muncă şi dă dovezi temeinice de îndreptare).

Cum era și firesc Direcția Națională Anticorupție (DNA) a formulat recurs cerând că Adrian Năstase să nu fie eliberat condiționat, invocând printre motive că nu există dovezi temeinice de îndreptare, acesta a denigrat instituţiile juridice şi se consideră deţinut politic.

Recursul se va judeca în 18 martie anul curent.

Dacă ar fi să dau un pronostic, aș zice că în 18 martie, Adrian Năstase va fi eliberat condiționat căci din punct de vedere al Codului penal și procedurii penale motivele de recurs ale procurorilor par destul de subțiri. Și dacă ne mai aducem aminte cu ce repeziciune s-a repezit marea masă a judecătorilor să se împotrivească ca un procuror să fie ales în fruntea CSM, cu ce viteză și-au aplecat spinarea și au îngenunchiat în fața puterii revocând fără motive din CSM pe cei doi judecători Cristi Danileț și Alina Ghica, putem prevedea ce se va întâmpla în 18 martie.

V-ați putea întreba, OK, și? Ce dacă Adrian Năstase va fi eliberat condiționat? Ce ar însemna această eliberare pentru viața politică din România? Teoretic nimic, Năstase are, pe lângă condamnarea de 2 ani cu executare și interzicerea dreptului de a candida și de a fi ales într-o funcție publică. Adicătelea dl. locatar de la Jilava își va muta doar dormitorul din penitenciar la Cornu sau în casa din Zambaccian dar asta nu are cum să ne afecteze pe noi și viața politică din România.

Greșit. Părerea mea este alta, am învățat să mă îndoiesc că lucrurile sunt ceea ce par a fi. În privința lui Adrian Năstase ne așteaptă mari surprize, pregătite din timp de masa USL- istă de penali din parlament și din Guvern.

Undeva în Parlamentul României, aparent zace prin sertare o inițiativă legislativă a domnului Mădălin Voicu și a domnului Păun Nicolae, înregistrată cu nr. BP45/2013 la Senat și cu nr. BP 26/11.02.2013 la Camera Deputaților, propunere legislativă pentru amnistia unor infracțiuni și grațierea unor pedepse. Deși a primit aviz negativ din partea CSM, va fi supusă dezbaterii, așa cum este înscris pe site-ul Camerei Deputaților și Senatului în 45 zile căci avizul CSM este doar consultativ. Din punctul meu de vedere această inițiativă legislativă, devenită lege, va însemna radierea pedepselor complementare ale lui Adrian Năstase (dintre care cea mai dureroasă pentru deținutul cu nr. N0049 este interzicerea de a candida și de a fi ales într-o funcție publică) și-i va acorda lui Adrian Năstase posibilitatea relansării în politică.

V-ați putea întreba de ce nu au pus pe tapet acest proiect de lege până acum. Păi da, dacă legea ar fi fost adoptată în timp ce se afla în pușcărie poate că s-ar fi trezit chiar din rândurile alegătorilor USL vreun cârcotaș care să comenteze că legea a fost dată pentru Adrian Năstase. După eliberarea lui, greu va fi unui simplu alegător USL să înțeleagă ce beneficii îi aduce această lege fostului prim. Și chiar dacă aș urla eu, tu, noi despre asta, oamenii ar înțelege doar că omu-i liber și noi comentăm din ură și dușmănie, așa că ne-ar gratula cu un dispreț suveran (poate și o mică înjurătură, de ce nu?): ”- Hai, mă, nu mai vorbiți prostii, sunteți răi, defăimători și manipulatori.”

Revenind la analiza eliberării lui Năstase nu pot să nu mă refer la acel aviz dat de CSM și la persoanele cele mai vocale de acolo care au criticat atât inițiativa legislativă a lui Mădălin Voicu cât și cererea de eliberare a lui Adrian Năstase. Poate așa vom înțelege încă un motiv care a dus la înlăturarea lui Alina Ghica și Cristi Danileț din CSM.

Alina Ghica, la vremea aceea președintele Consiliului Superior al Magistraturii, atenționa că inițiativa legislativă a lui Mădălin Voicu nu se înscrie în politica penală a unui stat european și este plină de greșeli ce țin de tehnica legislativă.

„Nu corespunde niciunei politici penale pe care o promovează un stat european(…) Niciodată nu au fost grațiate pedepsele pentru corupție sau aministiate fapte de corupție(…) De altfel, proiectul conține și erori de tehnică legislativă, iar invocarea supraaglomerării penitenciarelor ca motiv pentru o asemenea măsură legislativă este de-a dreptul puerilă”, a declarat judecătoarea Alina Ghica.

Cristi Danileț – cel de-al doilea judecător revocat din CSM  – susținea într-un interviu că Năstase nu poate beneficia de această clemență (eliberare condiționată) întrucât el nu recunoaște sentința de condamnare la închisoare.

„De exemplu, poţi nega în mod public condamnarea, poţi ataca public magistraţii, poţi ironiza membrii CSM în mod public, în timp ce eşti deţinut, şi apoi să susţii că «te-ai îndreptat»”, spunea ironic Danileț pentru Academia Cațavencu.

Oare nu cumva  și aceste declarații au contribuit la revocarea celor doi judecători din CSM, curajul lor fiind taxat de încolonații în marea familie USL?
 V-ați mai putea întreba: Ei, și ce dacă i s-ar șterge și pedepsele complementare? Cine dracu l-ar mai alege pe Adrian Năstase când distrugerea economiei românești i se datorează, când indiferent ce radiere i-ar da legea lui Mădălin Voicu, românii știu ceea ce a făcut, la ce nivel ajunsese corupția pe vremea când conducea guvernul României? Cine va alege un pușcăriaș? Viața politică a lui Adrian Năstase a luat sfârșit odată cu încarcerarea lui la Jilava.

Greșit. Dacă analizăm tot ceea ce se  petrece în spațiul public din vara lui 2012 încoace răspunsul ar putea fi cu totul altul:

– Citatele de la începutul acestui articol (care sunt doar câteva exemple) nu sunt niște declarații făcute de oameni iresponsabili, au fost făcute cu intenția clară spre a intra în capul votantului că ”noi suntem cu Adrian Năstase, el a fost condamnat pe nedrept și merită să stea alături de noi”.

– Românii au ales pe 9 decembrie nu unul ci o pleiadă de penali. Nu merită să-i enumăr, doar vreau să subliniez că românii i-au ales în cunoștință de cauză știind că sunt învinuiți/inculpați sau chiar condamnați în dosare penale.

– Încarcerarea lui Adrian Năstase va fi privită ca o mare nedreptate (să nu uităm strigătele din campania electorală adresate USL, ”eliberați-l pe Năstase” iar ura îndreptată zi de zi spre Băsescu va fi un aliat în înfrumusețarea lui Adrian Năstase cu imaginea de erou național.

-Declarațiile împotriva Europei și a condițiilor pe care ar trebui să le îndeplinim spre a intra în spațiul Schengen are legătură cu toți penalii politici dar poate avea legătură și cu ceea ce se pregătește pentru întoarcerea lui Adrian Năstase în viața politică.

-Și nu în ultimul rând atacurile permanente asupra justiției vor fi având legătură cu Voiculescu dar nu numai acesta este interesat de o justiție aservită și umilă.

Mi-e teamă de ceea ce va urma, drumul României pare a se îndepărta tot mai mult de Europa și de principiile democrației. Următoarea perioadă este una care merită a sta sub lupa criticii noastre căci multe surprize par să ne aștepte și nu din cele plăcute unui stat de drept.  

 by Lili Crăciun 

Publicat în 9 martie 2013 aici http://politicstand.com/

 

 Categorii:Juridice, Politica în cuvinte

1 răspuns

Trackback-uri

  1. Elita României, deținuți de lux ai penitenciarelor « Justiție Oarbă

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

arta si natura

O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Doctor de Romanica'

Aventurile unui doctor in tara tuturor posibilitatilor

CER's Blog

Just another WordPress.com weblog

Alexandrina Chelu's Blog

Oameni de valoare

anacronietzsche ~ fara semne ~

haihui printre cioburi de gand

daniela.tarau

despre miracolul vietii...

France Forever

Site de povestiri din/cu/despre si in Franta.

nwradu blog

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

My Weekly Book

"Sometimes, I love books more than I love people..."

Mistreata Neprietenoasa

Ce gandim, dar nu vrem sa recunoastem ...

Colivia cu papagali

Unii au o pasarica, altii au un stol cu pasarele. Eu am doar o colivie cu papagali.

Dragusanul.ro

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

biographia litteraria

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Omul cu Ochelari

Zâmbește! Mâine poate fi și mai greu!

The Amelie's

Povești mai noi și mai vechi, de aici sau dintr-un alt univers

%d blogeri au apreciat: